Hlavní obsah

Tohle je umění! Jeden z nejbohatších britských výtvarníků pálí v galerii tisíce svých obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupající kouř z londýnské galerie umělce Damiena Hirsta je jednou z viditelných věcí, která provází jeho netradiční projekt. Podle plánů mají plameny postupně pohltit tisíce jeho typických obrazů. Jejich základem je papír, na němž jsou barevné tečky.

Výtvarník Hirst pálí stovky svých děl, sběratelé si vybrali jen digitální otisky.Video: Reuters

 
Článek

Netradiční projekt zahájil v úterý a chce jej na etapy uzavřít do konce října. Vše částečně živě přenáší na svém instagramovém profilu.

Foto: ČTK

Britský umělec Damien Hirst a zebra.

Proces vysvětluje tím, že „cítí v sobě potřebu díla spálit“. Rozhodnutí úzce souvisí s tím, že před časem dal svým sběratelům na výběr, zda chtějí mít jeho díla ve formě NFT, tedy digitální formě, anebo je chtějí mít fyzicky.

Rapper Rytmus: NFT? Jsem vždycky rád, když si mohu připsat prvenství

Kultura

Do prodeje jich nabídl celkem deset tisíc. Testoval tak zájem o dva různé světy, kde se s uměním obchoduje.

V jeho galerii nyní tak shoří obrazy těch, kteří si jejich vlastnictví vybrali ve formě NFT. Podle BBC Culture v plamech skončí díla za zhruba deset milionů liber (cca čtvrt mld. Kč).

„Pálením papírových děl dokončuju jejich proměnu v NFT,“ uvedl Hirst považovaný za jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších současných britských umělců.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Reklama

Související témata:
Damien Hirst

Související články

Výběr článků

Načítám