Hlavní obsah

Sparkle je funky mejdan i labutí píseň Whitney Houstonové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový soundtrack Sparkle je v Americe pojem. Původně šlo o film z roku 1976, v Hollywoodu se ale rozhodli, že potřebuje oprášit, a tak tu v roce 2012 máme novou verzi s Jordin Sparksovou a Whitney Houstonovou. Pro druhou z nich to byla poslední role a pro film nazpívala i svou poslední píseň.

Foto: Sony Pictures

Jordin Sparksová a Whitney Houstonová si spolu zahrály ve filmu Sparkle a nazpívaly soundtrack.

Článek

Soundtrack je směsí coververzí ze starého filmu a nově přidaných skladeb. Interpretují je ti nejpovolanější - mladá hvězda R Jordin Sparksová, vynikající zpěvák Cee Lo Green (Gnarls Barkley), Carmen Ejogová či Whitney Houstonová. Zhruba půlku alba tvoří skladby dávno zesnulého amerického klasika Curtise Mayfielda a velkou část složil současný král pop-soulu R. Kelly.

Album otevírá silný funky hit I'm a Man Cee Lo Greena a následuje slušná, byť trochu vlažnější retro-soulová Yes I Do Carmen Ejogové. Zpěvačka Goapele přispěla svižnou Running a následující Mayfieldova píseň Jump zaujme kromě basy i výbornou funky kytarou, která na pozadí kouzlí drobné ornamenty. Jednou z nejkrásnějších Mayfieldových věcí je houpavá Something He Can Feel, kterou zde přezpívaly Carmen Ejogová a Jordin Sparksová. Dobrá práce, přesto nemůže být řeč o tom, že by překonaly originál, který v sedmdesátých letech zpívala Aretha Franklinová (ve filmu nehrála, ale na soundtracku je její verze, protože byla prostě příliš dobrá).

V R muzikálu nesmí chybět ani trochu muziky z kostela, a tak do Sparkle přidali His Eye Is on the Sparrow, stařičkou gospelovou hymnu, uváděnou již v roce 1905. Dnes představuje esenciální příklad černé muziky, paradoxně ji ovšem napsal běloch (Charles H. Gabriel). Whitney Houstonová ji interpretuje velmi dobře, jak jinak, ale vyjmenovávat všechny dobré verze písně His Eye Is on the Sparrow by bylo na týden. Skvělé nahrávky máme od Mahalie Jacksonové, “Sister” Rosetty Tharpeové a desítek dalších.

CD uzavírá nová skladba Celebrate. V podstatě jednoduché disko, ale Jordin Sparksová a především Whitney Houstonová jí dodávají vokální kouzlo. Soundtrack jako celek určitě příznivce žánru nezklame. V dnešním mainstreamu představuje tu lepší část.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám