Hlavní obsah

Smrt pedofila: film kriminálníků

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize připravila hned zkraje nového roku pro své diváky malé překvapení. Nový televizní film Smrt pedofila, který uvedla v neděli večer, se z veřejnoprávního hlediska zabývá menšinou, která se kromě pořadů věnovaným černé kronice a televizního zpravodajství na obrazovkách příliš neobjevuje - pedofily.

Článek

Učitel Tomáš Daněk (Robert Jašków) je obyčejný slušný člověk a pečlivý pracant, jehož mají žáci docela rádi. Má jen jednu chybičku. Líbí se mu kluci, a dokonce nejvíc ti nedospělí. Řeklo by se, že mu sudičky nadělily smůly na tři životy. To se také naplní ve chvíli, kdy v záchvatu afektu a zklamání nechtěně zabije svého žáka, malého Říhu, třebaže s ním nic neměl. Je odsouzen a jako "prcačkář" vystaven té nejbrutálnější vězeňské šikaně.

Učitele se ve chvílích nejtěžších zastávají vězeňská psycholožka neboli psychočůza, jak se tu říká, Petrová (Jana Janěková ml.) a skeptický major Březina (Jan Hrušínský). Jenže na Daňkově smrti má kdosi zájem.

Průhledně napsaný psychothriller příliš nezaujme pokusem o lidský pohled na osud nešťastně sexuálně orientovaného spoluobčana. Jde mnohem spíše o efektní, nepříliš bystře a citlivě natočený film, který těží z dráždivého tématu. Vždyť nejlepší a nejpůsobivější jsou v něm nakonec samotní kriminálníci, Hlavoun, Kanibal, Koutecký nebo Tancoš.

Smrt pedofila

Smrt pedofilaČT (2002), premiéra ČT 1, 4. ledna, 84 minut. Režie: Ivan Pokorný, scénář: Jiří Bednář na motivy předlohy Eduarda Svítivého, hudba: Martin Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám