Hlavní obsah

Seriál Koruna. Další královská krize a annus horribilis

Fanoušci se dočkali. Koruna opět září na Netflixu. Ani v páté řadě populárního seriálu není o dramata nouze. V porovnání s výpravnou první sérií má ale civilnější ráz.

Foto: Profimedia.cz

Královnu Alžbětu II. ztvárnila v seriálu Imelda Stauntonová, jejího manžela Philipa Jonathan Pryce.

Článek

První z deseti dílů začíná odlehčeně. Je červenec roku 1991 a pětašedesátiletá královna Alžběta II. podstupuje lékařskou prohlídku. Přibrala pár kilo.

Události devadesátých let, včetně roku 1992, který označila za annus horribilis (hrozný rok) kvůli požáru na hradě Windsor a rozpadům manželství svých tří potomků, jí přidělaly další vrásky na čele.

Buckinghamský palác se otřásá v základech. Nastupuje moderní věk a princ Charles se stále sebevědoměji hlásí o místo na výsluní. „V každé jiné profesi bych byl na vrcholu. Místo toho si připadám jako nějaká dekorace, co visí v čekárně a chytá prach,“ pronese ve společnosti.

Královna v podání herečky Imeldy Stauntonové, známé z filmů o Harrym Potterovi, čelí komplikacím jako zkušená vladařka, přesto zůstává matkou pochybující o tom, jestli své děti vychovala správně.

Krizi v privilegované rodině, ztrácející popularitu, mediálně přehlušuje vztahová bouře mezi křehkou Dianou a záletným Charlesem, dnes králem Karlem III., zcela oddaným své lásce, současné manželce Camille. Románek tvůrci servírují se všemi pikanteriemi. Novináři tehdy nenechali milencům špetku cti.

Zajímavou odbočkou je příběh egyptského prodavače sodovek Mohameda Al-Fayeda, který se propracoval do nejvyšších pater britské smetánky. Jeho syn Dodi se později stane Dianiným partnerem.

Mnohé postavy prodělaly proměnu. Zejména princ Charles si tentokrát vůbec není podobný. Na rozdíl od závěru čtvrté řady, kdy působil jako chladný despota, nasadil v pokračování přívětivější masku.

Princ Harry panikaří. Na poslední chvíli chce měnit knihu svých pamětí

Zahraniční

Tvůrci bilancují. A filozofují. Pozornému divákovi neunikne paralela toho, že zatímco na začátku vštěpovali mladičké panovnici jako nejdůležitější úkol zachování „podniku“ za každou cenu s tím, že pro individualismus není v „systému“ místo, po čtyřiceti letech na trůnu ona sama oddaně hájí přístup, který se jí kdysi příčil. Podobně dozrál její manžel Philip, vévoda z Edinburghu (hraje ho Jonathan Pryce, jenž zaujal mimo jiné v seriálu Hra o trůny). Z volnomyšlenkáře se stal prudérním tradicionalistou, který se věnuje nové kratochvíli, vozatajství.

Historická sága scenáristy Petera Morgana měla premiéru v roce 2016. Je ověnčená mnoha cenami a doposud se těší nebývalému diváckému zájmu, který zásadně vzrostl smrtí královny Alžběty II. letos v září. Bylo jí 96 let, panovala dlouhých sedmdesát roků.

Po kritických reakcích, které zpochybňovaly některé scény, označil Netflix nejnovější řadu jasným upozorněním, že jde o fikci. Od počátku je totiž Koruna natáčena velmi věrohodně.

Seriál tím nekončí. Ve výrobě je údajně poslední, šestá řada, jejíž premiéra se chystá na příští listopad.

Tipy na nejlepší seriály na Netflixu s českým dabingem nebo titulky

Film

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám