Hlavní obsah

Seriál Koruna o Alžbětě II. spustí čtvrtou sérii

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dny už zbývají do spuštění čtvrté série jednoho z nejlepších a nejpopulárnějších seriálů Netflixu Koruna, který sleduje život a vládu nejdéle panující britské královny Alžběty II. Datum premiéry připadá na 15. listopad, takže ti, kdo o seriálu zatím jen slyšeli, mají ještě čas se podívat na předchozí tři série.

Koruna - Série 4 trailer

 
Článek

Myšlenka na Korunu se zrodila v hlavě scenáristy Petera Morgana po úspěchu jeho filmu Královna a divadelní hry Audience. K dnešním fanouškům Koruny patří sama Alžběta II., a není divu. Seriál je i podle historiků až na drobnosti věrohodný, drží se faktů a jen výjimečně podřizuje realitu dramatu.

První řada začíná Alžbětiným mládím, kdy se v roce 1947 provdala proti vůli rodiny za prince Philipa, vévodu z Edinburghu, a po smrti svého otce, krále Jiřího VI., musela usednout na trůn podstatně dříve, než očekávala.

V podání Claire Foyové v prvních dvou dílech je Alžběta II. okouzlující, milující a jemná mladá žena. Je často osamělá, ale vždy důstojná panovnice, která po vzoru většiny svých předků důsledně ctí monarchii a mnohé své (i cizí) názory, touhy a vášně musí podřídit zájmům a tradicím koruny.

Doba jejího panování je zároveň dějinami poválečné Velké Británie a do určité míry i světa. Londýnský smog, který si vyžádal mnoho lidských obětí, hornická katastrofa ve velšské obci Aberfan, suezská krize... K tomu řada soukromých skandálů včetně vztahu Alžbětiny sestry Margaret s kapitánem Peterem Townsendem.

Velmi působivě je vyjádřen Alžbětin vztah s Winstonem Churchillem ve vynikajícím podání Johna Lithgowa i s jeho následovníky. A neméně poutavě je podáno i manželství Alžběty II. a prince Philipa, které přes mnohé přiznané komplikace trvá už třiašedesát let.

Ve třetí sérii vystřídala Claire Foyovou Olivia Colmanová. V roli její sestry Margaret zase Vanessu Kirbyovou Helena Bonham Carterová. Vyměnili se i představitelé dalších postav.

Ve čtvrté sérii čeká na diváky období vlády „železné lady“ Margaret Thatcherové až do jejího odstoupení v roce 1990. Hraje ji Gillian Andersonová a z ukázek je zřejmé, že přinejmenším její vnější podoba s „předlohou“ je obdivuhodná.

Další důležitou postavou bude princezna Diana, která se s princem Charlesem seznámila v roce 1977 a o čtyři roky později se vzali. Roli získala pětadvacetiletá Emma Corrinová, která poprvé stála před kamerou po boku slavných herců. V nedávném rozhovoru k tomu řekla: „Jsou to velikáni, že? To je trochu šílené. Mám takové štěstí! Casting na tak gargantuovský projekt byl zdlouhavý a víte, jak bylo obtížné držet všechno v tajnosti, když jsem postupovala dál?“

Zajímavosti

Po každých dvou řadách se mělo úplně měnit obsazení, aby se vizáž herců nemusela příliš upravovat. John Lithgow jako Winston Churchill byl jedním ze tří herců, kteří nebyli pro třetí sérii vyměněni a za svůj výkon dostal v roce 2017 cenu Emmy.

Helena Bonham Carterová hraje princeznu Margaret, a není to poprvé, kdy je před kamerou jako členka královské rodiny. V Králově řeči hrála královnu matku, nyní její dceru.

Netflix věřil úspěchu seriálu tolik, že ještě před premiérou první řady objednal šest sérií. V lednu 2020 prosadil scenárista Peter Morgan, aby dílů bylo jen pět, ale dlouho to nevydrželo. Už v červenci Netflix potvrdil, že jich nakonec přece jen bude šest.

Olivia Colmanová hrála už britskou královnu Annu ve filmu Favoritka, a dostala za ni Oscara. Za královnu Alžbětu II „jen“ Zlatý glóbus.

Také Alex Jennings, který v seriálu ztvárnil postavu vévody z Windsoru, bývalého krále Edwarda VIII., který abdikoval, už se v královské rodině dobře orientuje. Ve filmu Královna hrál prince Charlese, tedy prasynovce své postavy v Koruně.

Příprava pro ni ale nebyla snadná. „Cítila jsem se pod obrovským tlakem, protože lidé Dianu milovali. Byla to princezna lidu, lidé pro ni žili. V každém odstínu hlasu se především snažím přijít na to, proč mluví tak, jak mluví. Odklonila se od královské rodiny trochu jako teď Meghan, přinesla něco jiného do vyjadřování a já jsem musela najít vlastní způsob, jak to udělat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám