Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský o civilizační pohádce pro děti postkomunismu

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 27. dubna 2023

Článek

● Esej filosofa Václava Bělohradského o tom, proč pohádka pro děti postkomunismu nemá šťastný konec; jak vypadá střet civilizací v paranoické éře unipolarismu, v čem je dobré umět odpatetizovat ideje a v čem je naše pojetí „nevinného“ Západu infantilní?

● Druhý díl literární reportáže spisovatele a fotografa Igora Malijevského z válečné Ukrajiny; dočteme se mimo jiné, jak vypadá kyjevské ráno, kdy „v šest ráno začnou houkat sirény a v půl osmé nás Marie budí, že je to doopravdy, na Kyjev letí sto dvacet raket a hejno šáhidů“.

Foto: Igor Malijevský

Igor Malijevský: Marie, Kyjev, 2022

● Recenzi Matěje Metelce na životopisnou knihu historika Martina Gromana o Františku Krieglovi; proč zásadní otázka není, jestli Kriegel nakonec prozřel z komunismu, ale spíše proč mu komunismus tak dlouho přišel jako správná odpověď na hledání lidské důstojnosti – a proč ani dnes nejsme imunní vůči ideologickým svodům

● Sloupek Saši Uhlové o slepých skvrnách tuzemské hromadné dopravy; proč i pravicově smýšlející člověk souhlasí, že dopravě by prospělo centrální plánování, a proč dva poloprázdné autobusy jedoucí ve stejný čas po stejné trase vyvolávají pochybnosti, jestli technooptimistický pokrok vyřeší výzvy naší současnosti

Výběr článků

Načítám