Hlavní obsah

Odpovědnost vítězů. Povolební sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti lety zvítězil ve své druhé prezidentské volbě Miloš Zeman. Premiérem byl tehdy Andrej Babiš a ve vládě mu v předsmrtných křečích asistovala ČSSD. Tady v Salonu tehdy vyšel můj sloupek o tom, co je na Zemanově vítězství dobré. Byl o tom, že vládu v zemi konečně převzala odstrkovaná a opomíjená část společnosti.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Pavel s manželkou ve volebním štábu

Článek

Lidé, kteří léta volili protestně, kteří nesnášejí – leckdy právem – snobské liberální elity z velkých měst, tehdy získali odpovědnost za fungování státu. Měli vládu i prezidenta. Těžko už mohli odmítat „ty nahoře“, protože si je sami zvolili. Další osud země ležel na nich.

Jak státní správa vedená Babišem a Zemanem obstála, se můžeme přít. Někdo vyzdvihne zvýšení platů učitelům a přilepšení důchodcům, jiný připomene ostudu s dotacemi na Čapák nebo průšvihy při zvládání covidu. Stát se každopádně nezhroutil a jakž takž funguje dál. Nemáme osmdesátiprocentní inflaci jako v Turecku, parlament nám nevyrabovaly bojůvky jako v Brazílii nebo v USA, nestalo se z nás vraždící psychopatické monstrum jako z Ruska. Všechny problémy zůstaly v našich českých rozměrech.

Štefan Švec: Co je dobré na vítězství Miloše Zemana

SALON

Po pěti letech převzal vládu v zemi opačný tábor. Mladí, volící poprvé či podruhé, se radují z vítězství, které otočilo dějiny. Nechme je se radovat, i když víme, že se nic takového nestalo. I oni za pár měsíců uvidí, že všichni jen dál šlapeme bahnem. Podobně jako podporovatelé Zemana a Babiše před pěti lety bychom si ale měli uvědomit, že za budoucí výsledky téhle země teď odpovídáme my. Voliči vládních stran a Petra Pavla. My jsme prosadili do funkcí ty, co vládnou, a měli bychom je důrazně nutit, aby vládli dobře. Jejich chyby a průšvihy padnou na naše hlavy.

Je dobře, že Petra Pavla zdaleka nevybrala jen Praha a velká města. V mé oblíbené obci, Ostrově u Macochy na Blanensku, vyhrál Pavel skoro se šedesáti procenty hlasů. Podobně v okolních vsích. A naopak ve středních Čechách místy vyhrával Babiš. Třeba v další obci, co mám rád, ve Zdislavicích u Vlašimi. Mýtus o boji napapaných vysokoškoláků z Prahy a okolí proti nevzdělaným vesničanům kompletně padl. Podobné výklady jsou blbé z principu a zůstal z nich jen mírný stín generačního střetu.

Když jsem v Salonu před pěti lety napsal, že odpovědnost konečně převzaly opomíjené skupiny lidí, došla do redakce spousta naštvaných reakcí. Volit se šlo, ale žádnou odpovědnost nikdo přebírat nechtěl. Pojďme to teď udělat jinak. Kdo volil vítěze, měl by si uvědomit, že jeho práce výhrou neskončila. Teď musíme tvrdě nutit zvolené, aby pracovali tak, jak mají.

Reklama

Související články

Hudební cynici. Sloupek Štefana Švece

Říká se, že v každé nenávisti je obsaženo nemalé množství lásky. Bojím se, že je to i obráceně. V každé lásce je víc než kousek nenávisti. Jen tak si dovedu...

Vánoční slovo. Sloupek Štefana Švece

O čemkoli jiném se dá psát rozumně, o Vánocích ne. Jsou tak překryté haldami hotových výkladů, že podotknout k nim něco užitečného, nedejbože hlubokého, není...

Výběr článků

Načítám