Hlavní obsah

Štefan Švec: Co je dobré na vítězství Miloše Zemana

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z vás, zvlášť na Praze 7, tomu nebudou věřit, ale je toho spousta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Tak třeba: 1) Zhroutil se mýtus o pražské kavárně. Kdyby Jiřího Drahoše volila celá Praha jako jeden muž, má 12 procent hlasů. Jenže on jich dostal skoro 49. Vyhrál ve čtyřech krajích, a kdyby nebylo Moravy, prezidentem se stal on. Nikdo svéprávný už se neodváží tvrdit, že má Miloš Zeman podporu naprosté většiny národa. Má podporu půlky. Slova o izolované pražské kavárně může odteď vypouštět už jen lhář nebo idiot. Nikdo takový se jistě v prezidentově okolí nenachází.

2) Konečně bylo jasně vidět, jak nespravedlivě mainstreamová média nadržují některým kandidátům. Na straně Miloše Zemana stála před druhým kolem prezidentské volby pouze Prima, TV Barrandov, Mladá fronta DNES, která příhodně vypustila starou zprávu o českém musulmanovi v Sýrii, a Parlamentní listy, které ještě ve volební večer statečně pálily po Drahošovi ze všech děl, co mají. Na opačné straně barikády je mohutnou přesilou válcoval Respekt.

Veřejnoprávní Česká televize naštěstí proti té nespravedlnosti postavila jedinou profesionální a nestrannou prezidentskou debatu (kterou pochválil sám Miloš Zeman). Proto by odteď mohl chtít zrušit ČT snad jen nějaký politický lůzr, který neustojí, když se ho lidé ptají na věci, co jim sám nenadiktuje.

3) Starý nešťastný muž prožil letmou chvíli radosti. Prezident, který v den svého znovuzvolení nevyjádří úctu soupeři, o prvním dotazujícím se novináři na tiskové konferenci řekne, že má hlas jako mutant, a poraženým vzkáže, ať odteď drží hubu (shut up), musí být ve vlastní zlobě ponořený tak, že z ní nedokáže vybřednout. I kdyby vyhrál konkurz na šéfa zeměkoule, neprobudí ho to ze vzteklého snu. Je jistě příjemnější desetkrát prohrát než být tak ubohým vítězem. Proto je pěkné, když pro tolik smutného člověka aspoň na pár chvil vysvitne slunce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

4) Venkov, starší lidé a bývalé Sudety konečně mají všechnu odpovědnost za to, jak tahle země vypadá. Kalousek už tu, přátelé, nevládne od roku 2013. Máte Babiše, máte znovu i Zemana. Za všechno, co se v tomto státě děje a bude dít, jste odpovědní vy. Je to vaše rozhodnutí, už žádní Pražáci, ti to chtěli jinak. Někteří podvodníci budou možná dál házet problémy na obětní beránky kolem: na novináře, na kavárnu, na migranty, na EU a párkrát ještě i na Kalouska. Ale při pohledu na rozložení politických a mediálních sil by jim to mohl uvěřit jenom opravdu hodně vylízaný člověk. Takže: za všechno teď už můžete vy. Konečně. Hodně štěstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Je fuk, koho nenávidíte

Před čtvrtstoletím se rodil nový stát – Česká republika. Na rozdíl od tehdy zanikajícího Československa nepovstával z nadšení, z velkého nadechnutí svobody ani...

Štefan Švec: Nešilte

Žijeme v legrační zemi. Velkým prezidentem intelektuálů tu byl Václav Havel, člověk bez vysoké školy. Velkým prezidentem soukromých podnikatelů se stal Václav...

Apolena Rychlíková: Vykradač hrobů

Z Miloše Zemana se časem stala parodie sebe sama. Fakt, že je významnou částí populace stále vnímán jako jediný autentický ochránce neprivilegovaných, ale...

Výběr článků

Načítám