Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Papež z metra

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František je prvním Latinoameričanem, který usedl na Petrův stolec. Když tato zpráva obletěla svět, všichni byli tak trochu překvapeni a pak to hned začali Latinoameričanům přát a říkat si, že tedy och, první latinskoamerický papež.

Foto: Pablo Leguizamon, ČTK/AP

František už jako kardinál (druhý zleva) v Buenos Aires v metru

Článek

Možná ale v tom všeobecném údivu zaniklo, že jeho zvolení byla skutečně lišácká vol ba. V Argentině si totiž nikdo nemyslí, že žije v Latinské Americe. Jeden tamní otřepaný vtip říká, že Argentinec je Ital, který mluví španělsky a myslí si, že je Francouz. Zkrátka a dobře: pro Argentince je Argentina Evropa. Žijí v ní především potomci italských a španělských přistěhovalců a jen velmi malé procento původních obyvatel. Krvavé hovězí stejky si v Argentině samozřejmě dáte, ale národní jídla jsou tu ňoqui, pizza a italská zmrzlina. Zvolit za hlavu katolické církve latinskoamerického Evropana je tak gestem jen mírného pokroku, daleký konec světa se může radovat, že má svého papeže, a zároveň je to člověk s evropskými kořeny, a tudíž vlastně člověk náš.

Mně se Františkovo zvolení líbí třeba proto, že naštvalo populistickou argentinskou prezidentku. Nového papeže upřímně nesnáší od doby, co on veřejně káže proti korupci a poukazuje na fakt, že s prezidentčiným bojem proti chudobě to není tak horké, jak se vykřikovalo na předvolebních mítincích.

Taky se mi líbí, že František nemá liliově čistou minulost. Někteří bývalí argentinští disidenti ho podezírají, že spolupracoval s vojenskou juntou, jiní ho vášnivě hájí, že to není pravda. Tahle lišácká volba tedy vsadila i na příběh. Navíc liliově čistá minulost by v argentinském kontextu byla už z podstaty podezřelá.

A ještě jeden důvod, proč se mi čerstvě zvolený papež zalíbil. Jezdíval do práce stejnou linkou metra jako já. Linkou, která je nejstarší v Latinské Americe vůbec a která se má letos rušit. Lze na ní potkat hlavně na secesi natěšené turisty, z místních pak rádoby odvážlivce, kterým žádná lepší trasa do zaměstnání nezbyla. Dost často na ní vypadává proud, zaplavují ji přívalové deště a dřevěné vagóny si musíte vší silou otevírat ručně. Jedna černobílá retro fotka zachycuje papeže Františka ještě coby skromného arcibiskupa, jak sedí v tom dřevěném vagónu na dřevěné lavici oděn v podivném hacafraku a obut v rozšmajdaných botách. Vím naprosto jistě, že kdybych si měla k takovému chlapíkovi přisednout, raději bych postála. Beru to jako další bod v papežův prospěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Žena v županu

Žena v županu je žena, která k práci potřebuje župan. A někdy i postel. Ne, není to kurtizána. Jsem to já, když chci něco napsat, když se potřebuju soustředit....

Markéta Pilátová: Zvoňte na Veverky!

Přikládám svůj prst na tlačítko s obrázkem veverky. Sídliště za mnou, sídliště přede mnou. Betonová školka obrostlá zahradou jako jeho zelené srdce. Vstupuju...

Markéta Pilátová: Rebelky

Tři ženy, tři rebelky a tři režimy, které se neobejdou bez represe. Kubánská bloggerka Yoani Sánchez, čínská mírová aktivistka a bloggerka Zeng Jinyan a Farnaz...

Výběr článků

Načítám