Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Zvoňte na Veverky!

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přikládám svůj prst na tlačítko s obrázkem veverky. Sídliště za mnou, sídliště přede mnou. Betonová školka obrostlá zahradou jako jeho zelené srdce. Vstupuju do míst, kam se běžný smrtelník, pokud zrovna není rodič, těžko dostane. Když ale píšete knížky pro děti, jistá šance tady je.

Článek

Dveře se otevřou. Vnímám vůni rybí pomazánky s kusy cibule, kterou jsem kdysi nenáviděla, ale teď bych nejradši usedla s dětmi na malou lavičku ke svačince o desáté. V malé sborovně místo toho dostávám slabý čaj z plechové várnice. Když vyjdu na chodbu, hemží se to tam Veverkami, Zajíci a Sovami. Všichni mají různobarevné punčocháče, ale jako kdysi převládá hnědá. Za chvilku jim budu číst a odpovídat na dotazy, které se tak liší od dotazů dospělých čtenářů, nebo i školních dětí. Děti ve školce se totiž vlastně neptají, ale samy bez ostychu vyprávějí vlastní příběhy. Třeba o tom, jak byly v lese, nebo o tom, že lama vypadá jako opička.

V takových chvílích není možné nezavzpomínat na vlastní školkové období. Na to, jak jsem se zapírala patami o beton, abych do školky nemusela. Na smutně nekonečné chvíle, kdy jsem se nechtěla pustit do svačinky o desáté, a seděla proto za trest se studenou, nesnězenou porcí ve sklepní jídelně až do doby, než pro mě přišla máma. Traumatické taky bylo, že jsem se nikdy nesvezla na šlapacím autíčku, protože už ve školce jsem neměla dost ostré lokty a vždycky mě někdo z autíčka vytlačil. Pravidelně na mě zbyla jenom taková ta oprýskaná pneumatika napůl zapuštěná do země.

Dnešní školy vypadají barevněji než za mých časů. Skříňky přetékají rafinovanými pomůckami na hraní, na vychovatelský jekot jsem taky nenarazila… a přece něco z dávných dob zůstalo. Taková ta vůně organizovaného ráje. Jako by člověk vstupoval do průhledné bubliny bezčasí, kam ještě nepronikla krutost spěchu a totalita ambicí. Kde je opravdu důležité se dobře nasvačit, důkladně si zdřímnout a hezky si hrát. Ani vychovatelky, ani děti školku jako ráj nevnímají. Já kdysi taky ne. To až teď, když tu mám povoleno zůstat jen hodinu. Pak čtení skončí a já dostávám na cestu od paní ředitelky gumového medvídka.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Hrdost

Být hrdý na svou vlast – to jsme se učili za komunistů papouškovat už na základní škole. A šlo to dost ztuha. Pak přišlo otevření hranic, člověk vyjel ven...

Markéta Pilátová: Půlnoční

Tu noc bude sníh křupat pod nohama a do barokního kostela se nahrne spousta svátečních věřících. Zahřejeme studené kostelní lavice svými pozadími obalenými...

Markéta Pilátová: Žena v županu

Žena v županu je žena, která k práci potřebuje župan. A někdy i postel. Ne, není to kurtizána. Jsem to já, když chci něco napsat, když se potřebuju soustředit....

Výběr článků

Načítám