Hlavní obsah

Až budu seniorka. Sloupek Saši Uhlové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, že až budu seniorka, nebudou možná už žádné důchody, jsem srozuměná dlouho. Nebo jsem si to aspoň donedávna myslela. Když ale teď vidím, s jakou lehkostí Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že musí vyhlásit stav legislativní nouze, protože si najednou po prezidentských volbách na vládě vzpomněli, že nemají na valorizaci důchodů, docela to mnou otřáslo.

Foto: Archív Právo

Saša Uhlová je novinářka.

Článek

Asi jsem přece jenom v hloubi duše doufala, že některé věci nejsou možné. Pozoruhodná je hlavně argumentace, že to přece musíme chápat, když na to státní rozpočet nemá.

„Kdyby vláda nezasáhla, přinesla by červnová mimořádná valorizace důchodů 34 miliard dluhů do státního rozpočtu. A v příštím roce dokonce dalších 59 miliard. To není udržitelné,“ píše Pekarová na Twitteru. „Opozici poslouchám, ale jakýkoli její návrh, jak zajistit udržitelnost důchodů, jsem ještě nezaslechla.“

Komická je její představa, že se omezením valorizace zajistí udržitelnost důchodů. Koresponduje nicméně s přístupem ministra financí Zbyňka Stanjury, který se rád chlubí tím, jaké všechny daně snížil, a vysvětluje, že on se bude zaměřovat především na snížení výdajů a daně z příjmu a majetku tato vláda zvyšovat nebude. Jeho ODS ostatně zasekla do rozpočtu sekyru ve výši skoro sto miliard ročně zrušením superhrubé mzdy.

Právo na stávku? Sloupek Saši Uhlové

SALON

Tato outlocitnost pochopitelně neplatí pro DPH, protože tu platíme všichni, včetně skupin, které jsou nejvíc ohroženy chudobou, jako jsou samoživitelky nebo senioři. Když si kupujeme základní potraviny, tuhle daň platíme všichni stejně vysokou, a to se vyplatí. Přitom nárok na příspěvek na bydlení má dnes okolo 300 tisíc seniorských domácností, přičemž osmdesát procent z nich ho reálně nečerpá. Jak se těmto lidem žije ve chvíli, kdy brutálně stouply ceny energií i potravin, nechci ani domýšlet, když máme problémy i v naší úplné rodině se dvěma příjmy.

Evropa stárne a je skutečně potřeba řešit, kde budeme brát na důchody. Pravice nejspíš přijde s tím, že bychom měli investovat do důchodových fondů, což je jednak velice nejisté a jednak to v mnohých případech přispívá ke stále se zvyšujícím cenám bydlení. Nemovitosti jsou totiž nejjistější investice. A samozřejmě se bude stále dokola zvyšovat věk odchodu do důchodu tak, až se ho většina lidí prostě nedožije.

Aby lidi volili „správně“. Sloupek Saši Uhlové

SALON

O systémových, udržitelných a zároveň důstojných řešeních, jako je změna daňového systému, danění kapitálových výnosů či spekulativních operací na devizových trzích, u nás není slušné mluvit. Ani o tom, že řada superbohatých lidí daní jinde než u nás, ačkoli zde žijí a využívají všeho, co náš stát poskytuje.

O daňových rájích a daňových únicích je potřeba jednat na mezinárodní úrovni. I o tom, zda chceme opravdu žít ve světě, kde superbohatí budou dál bohatnout, zatímco státy se budou hroutit. Když se tomu nepostavíme čelem, nakonec přijdeme o víc než jen o důchody.

Reklama

Související články

Právo na stávku? Sloupek Saši Uhlové

Stávka, která se první únorový týden uskutečnila v továrně na výrobu pneumatik společnosti Nexen Tire, je v Česku mimořádnou událostí. Když se podíváme do...

Výběr článků

Načítám