Hlavní obsah

RECENZE: U jako úlet. Spisovatel Timur Vermes šokuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Timur Vermes patří k nejslavnějším německým autorům současnosti. Jeho novinka nazvaná U (v němčině U evokuje metro, v češtině ale název nedává smysl) je radikálním odklonem od dosavadní tvorby. Nic nevysvětluje a vrhá čtenáře do hororového děje kdesi v podzemí.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Vermesův satirický román Už je tady zas z roku 2012 uspěl u kritiky a stal se ihned bestsellerem, což nebývá zvykem. Vyšel ve čtyřiceti zemích, prodaly se miliony kusů a poté byl podle něj natočen i celovečerní film. Po geniálním humoristickém díle, v němž se Adolf Hitler producíroval současným světem a šťavnatě ho komentoval, následovala další kniha plná ironie Hladoví a sytí, v níž autor zpracoval uprchlickou krizi a svět médií.

Nyní už ho znudilo psát normální satirické romány a pustil se do experimentu. Kniha U nepřipomíná vůbec nic z jeho starší tvorby. Jde o snový, surreálný příběh, který se celý odehrává v berlínském metru. Autor úplně vyškrtl vypravěče, úvahové či psychologické pasáže. Také o minulosti protagonistů se nedozvíme prakticky nic.

Jakási Anke, redaktorka z nakladatelství, se vrací unavená domů. Do prázdného vagonu si přisedne jeden mladík, který zahájí konverzaci. Zdá se jim divné, že vlak dlouho nezastavuje, a rozvíjejí o tom různé teorie. Žádné stanice se neobjevují. Rozumná vysvětlení jim pomalu docházejí. Mladík se vykloní z vlaku, aby zjistil více, ale jediným výsledkem je jeho bolestivé zranění.

Celou knihu tvoří jen přímé řeč i a velmi jednoduché věty, někdy dokonce jednoslovné. Připomíná moderní poezii. Snaží se předávat spíše vizuální či zvukové vjemy a používá typografické zvláštnosti, jako by se snažila odkazovat na předválečnou avantgardu.

Děj nedává smysl. Spíše jde o frustrující pásmo slov, které nikdy nenabídne racionální vysvětlení a čtenáři připraví rozčarování. Je to horor, pouhé stylistické cvičení, či popis psychedelického tripu? Nevíme. Text nabízí spoustu otázek pro odborný germanistický seminář, milionům běžných Vermesových čtenářů ale může způsobit šok. S minimem humoru a spíše bizarní atmosférou se stává dost namáhavou četbou.

Timur Vermes: U
Argo, překlad Michaela Škultéty, 160 stran, 298 Kč
Hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sanctum - Madeleine Rouxová

Reklama

Související témata:
Timur Vermes

Výběr článků

Načítám