Hlavní obsah

RECENZE: Shari Lapena spěchá, přitom napíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská spisovatelka Shari Lapena píše své thrillery jednoduchým stylem, současně zábavně a s mimořádným citem pro napětí a zvrat. Napětí v jejím podání nepřináší drastické scény či popisy krvavých scén. Spočívá v tom, že nechává čtenáře v nejistotě do posledních stránek svého díla.

Foto: Lucie Levá

Shari Lapena při své nedávné návštěvě Prahy.

Článek

Děj její šesté knížky Nepříliš šťastná rodina se poprvé u ní odehrává v Americe, nikoli v Kanadě. Vražda Freda a Sheily Mertonových, bohatých manželů žijících v drahé čtvrti, byla vyvrcholením rodinných neshod, které se týkaly i jejich tří dětí (Catherine, Dana a Jenny), blízkých příbuzných i chůvy Ireny Dabrowské. Od chvíle, kdy byla jejich těla posledně jmenovanou nalezena a ona nelogicky opláchla vodou vražednou zbraň, nastává dějový tanec v typickém stylu Shary Lapeny.

Nezdržuje se dlouhým ani středně dlouhým popisováním situací, předmětů či vlastností postav. Ty vyplouvají na povrch průběžně a posunují jejich pozici na pomyslném žebříčku podezřelých. Na jeho čelní místo se přitom dostanou vlastně všichni, potom z něho zase vypadnou a později se třeba vrátí. Lapena nikoho nešetří, rychle směřuje k rozuzlení, přitom čtenáře zanechává v pochybnostech.

Foto: Kalibr

Obal knihy Nepříliš šťastná rodina.

Podle samotné autorky vyžaduje thriller větší přímočarost než jiné literární žánry. Ona ji dovedla k maximu, proto se její knihy čtou takříkajíc jedním dechem. Pravda, možná by jim nějaká literární složitost prospěla, jenže co lze mít při čtení thrilleru proti tomu, když se s každou další přečtenou kapitolou stíny pochybností přeskupují.

Spisovatelka Shari Lapena: Má parketa jsou vztahy v malých komunitách

Kultura

Je to příběh odehrávající se v úzkém okruhu lidí spojených v drtivé většině rodinným poutem. Je přehledný v tom, jak jednotlivé postavy uvažují, stejně tak je dobrým vhledem do práce dvou vyšetřovatelů. Tahle nenáročná a přitom napínavá detektivka vyšla v české verzi i jako dobré letní čtení.

Shari Lapena: Nepříliš šťastná rodina
Kalibr, překlad Naďa Špetláková, 312 stran, 399 Kč

Hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám