Hlavní obsah

Nové knihy: Kawakamiová, Nesbø a princ Harry

Šikana a ponižování není jen problémem evropských dětí. Japonská autorka Mieko Kawakamiová to jasně demonstruje ve své knize Nebe. Urážkám a osobním útokům musel čelit i princ Harry, jehož životní příběh najdeme také v aktuální nabídce. Kromě toho jsme se dočkali i třináctého příběhu detektiva Harryho Holea, hrdiny, kterého uvedl do života norský spisovatel Jo Nesbø. Dále v nabídce najdeme průvodce florou a faunou v Amazonii, bilanční rozhovor se soudcem Josefem Baxou i temnou kolekci mysteriózních povídek Škvíra.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Klára Vlasáková: Těla

Ovdovělá šedesátnice Marie, která žije v nájmu a přivydělává si hlídáním dětí, vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně.

Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.

Listen, 200 stran, 329 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Mieko Kawakamiová: Nebe

Protagonistu a zároveň vypravěče románu, čtrnáctiletého středoškoláka, poznává čtenář pod přezdívkou Šilhavec, kterou mu dali spolužáci. Kvůli tomu je také ve škole objektem šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou – ta jediná dokáže pochopit, co prožívá, protože je rovněž terčem šikany. Svět osamělého, do sebe uzavřeného chlapce se rázem změní, když má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí.

Odeon v edici Světová knihovna, 224 stran, 329 Kč

Foto: Odeon v edici Světová knihovna

Obal knihy

Jojo Moyesová: Loď plná nevěst

Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila a po celém světě začínají mladé ženy plnit sliby, které daly mužům, za něž se během války provdaly.

V australském Sydney se čtyři ženy připojí k dalším šesti stům padesáti válečným nevěstám na neobvyklé cestě do Anglie na letadlové lodi Victoria, která převáží nejen zbraně a letadla, ale i tisíc námořních důstojníků. A byť na palubě panují přísná pravidla, životy cestujících se začnou přes hrozbu přísných sankcí proplétat. Román je inspirovaný skutečnými událostmi.

Ikar, 488 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Colleen Hooverová: Vzpomínky na něj

Kenna Rowanová si odseděla pět let ve vězení za tragický omyl. Teď se vrací zpět do města, kde k tomu všemu došlo, a doufá, že se setká se svou malou dcerkou. Ukazuje se však, že mosty, které za sebou tehdy spálila, už není možné obnovit. Nikdo nevěří, že se změnila. Dostat se k dceři je pro ni proto téměř nadlidský úkol. Jediný, kdo ji ještě úplně neodsoudil, je Ledger Ward, majitel místního baru. Kdyby vyšlo najevo, že k sobě tihle dva mají blízko, mohlo by to ohrozit důvěru všech, na nichž Ledgerovi záleží.

Ikar, 360 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

C. J. Tudor: Škvíra

Jedinečná kolekce mysteriózních povídek. Každý z jedenácti příběhů je obestřen mrazivou temnotou, která něco skrývá – vrahy, přeludy, nestvůry… nebo cosi odporného v krabici na klobouky. Vítejte v příbězích, kde se chystá konec světa, kde nebezpečí věští i šum motýlích křídel, kde kopírka dokáže zázraky a kde není radno zaměňovat svoji identitu či zkoumat záhadné graffiti…

Kalibr, 288 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Danuta Chlupová: Varhaník z mrtvé vesnice

Další román česko-polské autorky se odehrává v padesátých a šedesátých letech na Karvinsku. Teodor je venkovský učitel a varhaník, jehož milostný příběh se osudově prolnul s politickým děním, a Teodor se stane obětí zmanipulovaného soudního procesu. Přestože je nakonec propuštěn, jen obtížně navazuje zpřetrhané vztahy s rodinou a okolím. Autorka bestselleru Jizva opět dovedně splétá příběhy obyvatel vesnice, jejíž budoucnost je podobně nejistá jako osudy těch, kdo v ní žijí.

Vyšehrad, 240 stran, 272 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Josef Baxa, Tomáš Němeček: Hledání rovnováhy aneb Život soudce

Josef Baxa je uznávaný český soudce, který založil Nejvyšší správní soud a řídil ho šestnáct let. Profesní odvahu prokázal v období komunismu, po revoluci se věnoval rehabilitacím, očistě a reformám justice. Zasloužil se o vznik plzeňské právnické fakulty i o pozdější rozkrytí tamní plagiátorské aféry. Bilanční rozhovor, který s ním vede právník a oceňovaný novinář Tomáš Němeček, mapuje celoživotní cestu muže, pro nějž je hledání spravedlnosti posláním.

Vyšehrad, 216 stran, 329 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Princ Harry: Náhradník

Kniha mapuje celý Harryho život až do současnosti. Jeho účast v armádě i posttraumatické následky války. Středobodem jeho současného života je setkání s manželkou Meghan. V knize vypráví o tom, jak museli čelit vlnám urážek, rasismu a lží ze strany veřejnosti i tisku. Když Harry sledoval, jak jeho manželka trpí, nabýval pocitu, že se oni sami i jejich duševní zdraví ocitli v ohrožení. Neviděl jinou možnost, jak zabránit opakování tragického osudu než uprchnout z rodné země. Současně vyjde i audiokniha, kterou namluvil herec Daniel Krejčík.

Práh, 440 stran, 549 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Jiří Moravec: Za neznámými tvory amazonských lesů

Zoologický výzkum v amazonských lesích je dobrodružství. Je třeba překonávat přírodní překážky, získat důvěru místních obyvatel, lovit zvířata. Amazonie ohromuje krásou a druhovým bohatstvím své přírody. Na mnoha místech zůstává dosud špatně přístupná. Právě proto lze v Amazonii stále nacházet vědě neznámé druhy rostlin a zvířat. Ještě je možné bádat v místech, kam přírodovědci nepronikli, ještě je co objevovat.

Academia, 548 stran, 895 Kč

Foto: Academia

Obal knihy

Jo Nesbø: Zatmění

Třináctý případ Harryho Holea. Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud do deseti dnů najde skutečného vraha, zachrání několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře prodávajícího kokain.

Kniha Zlín, 516 stran, 549 Kč

Foto: Kniha Zlín

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám