Hlavní obsah

RECENZE: Převyprávět Orwella na jevišti nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dystopický román 1984 George Orwella patří spolu s jeho Farmou zvířat ke stěžejním dílům literatury 20. století nahlížejícím zrůdnost totality. Stále se objevuje i na divadelních jevištích. Nyní ho uvádí Švandovo divadlo v Praze v adaptaci a režii Dodo Gombára.

Foto: Michal Hančovský

Zleva David Punčochář (Winston Smith) a Tomáš Petřík (O´Brien).

Článek

Winston Smith, úředník Ministerstva pravdy, žije jako všichni jeho spolusoudruzi pod neustálým dohledem Velkého bratra, který touží ovládnout nejen jeho každý krok, ale i myšlení, jedinou a poslední oblast, která zůstává ostrůvkem svobody ve světě, kde vládne Ideopolicie a děti udávají své nedostatečně loajální rodiče.

Orwellův obraz totálně profízlované a zmanipulované společnosti, v níž platí hesla, že Válka je mír, Svoboda je otroctví a V nevědomosti je síla, neztratil bohužel nic na síle výpovědi. Ve světle ruské agrese na Ukrajinu a mediálního falšování faktů dokonce nabyl na aktuálnosti.

Foto: Michal Hančovský

Anežka Šťastná jako Winstonova láska Julie a David Punčochář jako Winston Smith.

Gombárova tříhodinová inscenace ve Švandově divadle se spolehla na působivost Orwellova románu a prostě ho realisticky převyprávěla. Příběh zasadila do kovové konstrukce s masivními vraty a prostupnými stěnami jako zdůraznění absolutní ztráty soukromí. Ačkoli jde inscenátorům spíše o bezčasí, kostýmy i ampliony odkazují k padesátým letům 20. století.

Foto: Michal Hančovský

Orwellova totalita požaduje po svých členech každodenní demonstraci nenávisti.

Převyprávět Orwella na jevišti ale nestačí. Inscenace postrádá obrazivé gesto, jež by vyjádřilo podstatu totality, nikoli ji jen předvádělo a komentovalo. A to v druhé polovině s až naturalisticky zobrazením fyzického mučení, jež na scéně vždy působí problematicky. Inscenace se popisně vleče v únavném tempu. A to přes opravdu působivý a autentický herecký výkon Davida Punčocháře v hlavní roli Winstona Smithe.

George Orwell: 1984
Překlad Eva Šimečková, adaptace a režie Dodo Gombár, scéna a kostýmy Jaroslav Milfajt, hudba Gabriela Vermelho. Premiéra 28. ledna ve Švandově divadle v Praze (psáno z první reprízy 30. ledna).
Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Švandovo divadlo

Může se vám hodit na Zboží.cz: 1984 - George Orwell

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám