Hlavní obsah

RECENZE: Jak přežít svého muže není ani romantická, ani komedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle knihy herečky Jany Bernáškové Jak přežít svého muže napsal a natočil její manžel Rudolf Merkner stejnojmenný film. Po několikaměsíční pauze od kousků Cool Girl, Můžem i s mužem, Za vším hledej ženu nebo Buď chlap jím připomněl, že pod žánr českých romantických komedií se vejde libovolné množství neumětelství.

Trailer Jak přežít svého muže Video: Falcon

 
Článek

Merkner je zkušený seriálový scenárista (Vyprávěj, Co ste hasiči). Na filmových scénářích se ale dosud jen podílel a jako režisér filmů pro kina debutuje. Selhal nicméně v obou profesích.

Děj, stejně jako kniha zjevně inspirovaný autorčiným životem, se točí kolem herečky Lucie, která se po mateřské dovolené snaží navázat na někdejší kariéru a po rozchodu s otcem své dcery si najít nového chlapa. Ani v jednom se jí dlouho nedaří jednoduše proto, že jak sama opakovaně ústy své představitelky Jany Bernáškové říká, je „úplná kráva“.

Její výkony na řadě castingů, které obchází, jsou tak strašlivé, že divák chvíli doufá, že jde o sebeparodii. Nejde. I takříkajíc „v civilu“ hraje Bernášková velmi špatně, její výrazové prostředky se omezují prakticky jen na pohazování blond hřívou a vykulené oči. Zejména v kontrastu s hereckým partnerem Markem Němcem to doslova bije do očí i uší.

RECENZE: Těšínské Baladě pro banditu škodí hudební podklad

Kultura

Pokud není Lucie na castingu, dává dcerku na hlídání babičce nebo expartnerovi, s kamarádkami stejného označení, jakým častuje sebe, popíjí víno, probírá sex a chlapy vůbec. A když se nějaký ten „samec“ namane, vleze s ním do postele. Vesměs jde ovšem o zrádné záletníky, kteří ji i své další partnerky podvádějí, takže sympatický není vůbec nikdo.

O romantice nemůže být řeč, a kdo bude nakonec ten pravý, napoví už filmový plakát.

Foto: Falcon

Jana Bernášková a Roman Zach, expartneři a rodiče

Odbočky k vedlejším postavám jsou plevelné, nemají v hlavním příběhu žádný význam a často vyvolávají pocit trapnosti. Vnitřní hlas hlavní hrdinky, ztělesněný Ivanou Chýlkovou, by nemusel být špatný, kdyby byl do děje logicky a důsledně vkomponovaný. Humoru je poskrovnu a byl vyloven z těch nejnižších pater, kde leží třeba dvojsmysl slova kočka.

Z hlediska režie vyděsí už jedna z prvních scén, když Lucie s matkou vytáhnou do bytu v domě bez výtahu samy těžký nábytek a Lucie se přitom ani nezapotí. Ostatně po celou dobu je pečlivě nalíčená a upravená v každé situaci.

Zato milostné a sexuální scény jsou natočeny tak nevkusně, že divák se v lepším případě stydí, v horším odvrací zrak. Peněz nejspíš mnoho nebylo, což napovídá například kostým Luciina ex (Roman Zach), který se vyskytuje výhradně v jednom a ještě k tomu kostkovaném.

Škoda, filmové a divadelní prostředí mohlo být atraktivní, příběh ženy, která po rozchodu a profesní pauze hledá restart, mohl zaujmout jistou univerzálností, protože takových žen není zrovna málo. Možná právě proto do kina vyrazí. Lze se však obávat, že budou uspokojeny stejně málo jako filmová Lucie jedním ze sexuálních partnerů.

Jak přežít svého muže
Česko 2023, 92 min. Režie: Rudolf Merkner, hrají: Jana Bernášková, Marek Němec, Ivana Chýlková, Mahulena Bočanová a další
Hodnocení: 20 %

Titulní píseň ke komedii Jak přežít svého muže nazpívala Eva Burešová

Film

Nové knihy: Fürstová, Bernášková či Žantovský

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám