Hlavní obsah

RECENZE: Jak mít sex kreslí křehkou hranici mezi nezávaznou zábavou a zneužitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režijní a scenáristický debut kameramanky Molly Manning Walkerové s názvem Jak mít sex naoko připomíná jen další prázdninovou party alkoholem opojených teenagerů. Skutečnost je však daleko mrazivější a vážnější. V době, kdy je společnost polarizovaná v otázce konsenzu, přichází do kin snímek, který by docela dobře mohl sloužit jako manuál pro generaci Z. S jednou malou změnou. Daleko víc totiž ukazuje, jak sex nemít.

Trailer filmu Jak mít sexVideo: Film Europe Media

 
Článek

Samotný apel na morální stránku věci by ale vynikající film neudělal. Molly Manning Walkerová proto neváhá zasadit trojici mladých dívek do prostředí, které je snad noční můrou každého rodiče. Místo animačních programů teče alkohol proudem a paddleboardy nahrazuje záměrně přestřelená zábava typu „kdo ztvrdne nejrychleji“.

O to větší efekt má pak kontrast mezi nekonečným hýřením a nevinnou snahou zalíbit se a prožít nejlepší prázdniny v životě. Pro Taru (Mia McKenna-Bruceová) to mimo jiné znamená první sex.

Divák se však nedočká cudných monologů či dialogů o tom, jaké ono milování bude. Očekávání, nervozitu a nejistotu hlavní hrdinka skrývá a statečně jde s kůží na trh za podpory svého dívčího gangu. Obavy se mezi mladými přece nenosí, a kdo se nebaví na plné obrátky, ztrácí kredit.

Foto: Film Europe

Očekávání, nervozitu a nejistotu hlavní hrdinka skrývá a statečně jde s kůží na trh za podpory svého dívčího gangu

Film přesto nabídne oťukávání Tary s potenciálním partnerem „Jezevcem“. Vše se zdá být navzdory atmosféře ostrova hříchu na správné cestě. A pak party skončí. V zásadní chvíli zklamaná dívka ztrácí iluze a na krátký moment rezignuje na své pocity. Vystřízlivění přichází pozdě a rozjíždí se domino efekt, ze kterého se dělá zle.

Zároveň zde však debutující autorka ukazuje své nejlepší zbraně. Citlivě odkrývá Tařinu apatii v dokonalých obrazech. Kamera sleduje McKennu-Bruceovou, která zpracovává, co se stalo a Molly Manning Walkerová nechává rezonovat její duševní stav bez nafukování a přehánění. Akt samotný je dostačující, není třeba cokoliv zvýrazňovat.

RECENZE: Pouhá skutečnost je pro hraný film Její tělo trochu málo

Kultura

Čím všedněji situace působí, tím hororovější je. Zasáhne například záběr spícího města a osamělé Tary kráčející jeho středem. Nikdo a nic se ještě nedokázalo probudit ze zlého snu, který navíc zdaleka nekončí.

Mia McKenna-Bruceová je jako Tara vynikající. Je naprosto přesvědčivá jako holka z tanečního parketu, opatrná v hledání muže i momentu a srdceryvná v konečném vyúčtování příliš draze vykoupeného večírku.

Její smíření je hrozným momentem, který upozorňuje na to, jak zkreslená je představa o souhlasu s intimním spojením mezi dvěma lidmi a jak k ní společnost přistupuje. Následkům čelí jen samotná dívka, která snad i přesvědčuje samu sebe, že se jen zkrátka něco nepovedlo.

Foto: Film Europe

V zásadní chvíli zklamaná dívka ztrácí iluze a na krátký moment rezignuje na své pocity

Film Jak mít sex uchvátil už projekcemi na festivalu v Cannes, a nedávno dokonce bodoval na cenách udělovaných britským nezávislým filmům. Představil totiž světu společensky závažné téma, které se v rámci senzačního debutu Molly Manning Walkerové rychle stalo předmětem horlivé diskuze.

Ta v nejlepším případě jen tak neskončí a další snímky v podobném duchu budou kreativně bít na poplach všude, kde vlastní představa o sexu poráží touhu poznat a pochopit tužby druhého člověka.

Jak mít sex
Velká Británie / Řecko 2023, 92 min. Režie: Molly Manning Walkerová, hrají: Mia McKenna-Bruceová, Shaun Thomas, Lara Peakeová, Enva Lewisová, Samuel Bottomley, Eilidh Loanová, Laura Amblerová a další
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Film Tři mušketýři: Milady je trochu nový příběh

Kultura

RECENZE: Regina Rázlová a Karel Roden v životních rolích

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám