Hlavní obsah

RECENZE: Film Nikdy neříkej nikdy překvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-česká romantická komedie Nikdy neříkej nikdy napravuje reputaci letním oddychovkám tuzemské provenience. Film slovenského režiséra a scenáristy Braňa Mišíka potvrzuje, že se vyplatí chodit do kina bez přehnaných očekávání i předsudků.

Trailer Nikdy neříkej nikdy.Video: Bontonfilm

 
Článek

Snímek vybočuje z běžného standardu, jak příběhem, tak hereckými výkony, a vůbec celkovým laděním. Mišík napsal uvěřitelné komediální melodrama s dialogy, které netrhají uši. Netahá diváky za nos, a ani ta špetka patosu filmu neškodí.

Měl také šťastnou ruku nejen při výběru představitelů hlavních rolí Terezy Kostkové a Tomáše Maštalíra, ale také čtveřice dětských herců i představitele vedlejších rolí (Lenka Krobotová, Marek Majeský), i když komediální potenciál Ondřeje Sokola či Pavly Tomicové nebyl úplně využit.

Kostková s Maštalírem spolu fungují velmi dobře. Jeho hluboký hlas navíc působí velmi uklidňujícím dojmem. Je jako samet, který dokáže spolehlivě ztlumit nedokonalosti kolem.

Foto: Bontonfilm

Tereza Kostková a Tomáš Maštalír.

Už první minuty v soudní síni naznačují, že filmaři řemeslo umějí. Základní dějový rámec pak není složitý. Petr je čerstvě rozvedený, Naďa je právě rozvedená, on má dvě děti, ona také, on býval chápavým manželem lékařky, která raději zachraňuje děti v Africe, ona se zbavila příživníka a záletníka. A nepřekvapivě je spojila hned v úvodu autonehoda.

Kvalitní scénář podporuje pěkné a různorodé prostředí. Je vidět, že produkce nešetřila (cestujeme z města do luxusního hotelu i do Keni). Hudba včetně novinky Paľa Habery neurazí. Mišík hraje na jistotu, diváci od začátku vědí, odkud kam jdou, děj je předvídatelný, překvapení nečekejme.

Paľo Habera po letech natočil písničku. Pro film Nikdy neříkej nikdy

Kultura

Filmu by ale prospělo krácení, střihač mohl dostat více prostoru, aby to byla intenzivnější jízda, neboť poslední třetina ztrácí tempo. Takto je to natahované, ale možná bylo nutné se k romantickému finále prokousat. Dramatická zápletka ke konci mohla být nápaditější a rozhodně by stálo za to osekat boční větve příběhu. Odvádějí pozornost od stěžejního.

Snímek Nikdy neříkej nikdy je přesto v porovnání s podobnými pokusy Za vším hledej ženu, Ostrov nebo Hranice lásky příjemné překvapení.

Nikdy neříkej nikdy
Slovensko/Česko 2023, 104 min.
Režie a scénář: Braňo Mišík, hrají: Tereza Kostková, Tomáš Maštalír, Lenka Krobotová a další
Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám