Hlavní obsah

RECENZE: Přišla v noci. S tchyněmi jsou trable, ale s matkami větší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdopak by se maminky bál? Nesčetněkrát opakovaný vzorec matka–syn–snacha zpracovává do konverzační komedie s nádechem absurdního dramatu režisérsko-scenáristické duo Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček. V hlavní roli vetřelkyně exceluje jindy nenápadná Simona Peková. Film uvedl karlovarský festival, do kin směřuje 9. listopadu.

Video: Artcam Films

 
Článek

Třicátníci Annette Nesvadbová s Jiřím Rendlem alias ergoterapeutka Aneta a překladatel Jirka žijí pokojně v luxusním pražském bytě a zvažují, zda založit rodinu, na kterou se ani jeden moc necítí. Vichřici do trochu nezáživného bytí vnese až náhlý příchod Jirkovy matky Valerie v podání Simony Pekové, která předčasně ukončila dovolenou po hádce se svým milencem.

Jak by se dalo čekat, nechtěné soužití s tchyní, toxicky fixované na svého syna, jehož kdysi zklamala, přináší řadu humorných, ač předvídatelných situací. Pro filmový pár nesnesitelných, pro jeho novou spolubydlící samozřejmých.

Vždyť maminka je hodná a chce pro své dětičky jen to nejlepší. A tak luxuje, když mladí chtějí o sobotním ránu vyspávat, vaří jídla, o která nikdo nestojí. Zkrátka se při každé příležitosti vměšuje do osobních záležitostí, aniž by vnímala bariéry soukromí, které dvojici pomalu, ale jistě ukrajuje.

Foto: Artcam Films

Ukázka z filmu Přišla v noci.

Tvůrčí tandem chytře obsadil neokoukanou šedesátnici Pekovou, známou především díky angažmá v brněnském HaDivadle. Scénář jí dává velkorysý prostor, který plně využívá, čímž zbylí dva členové trojúhelníku působí spíše jako šikovný doplněk. Její výkon naneštěstí chvílemi hraničí s přílišnou teatrálností.

Není divu, jelikož se skoro celý film odehrává v interiéru bytu, kde musí kvůli absenci jiných prvků zabrat o to víc. K neduhu přispívá také hereččin jevištní background a její extravagantní oblečky a make-up v kolotočářském stylu, což ovšem není chyba Pekové, ale kostýmního výtvarníka.

Foto: Artcam Films

Simona Peková jako nesnesitelná matka, komedie Přišla v noci.

Zpočátku vtipné konflikty, kterým plusové body přidává fakt, že ústřední syn nestraní mámě, ale partnerce, by se po desátém dvacátém opakování mohly snadno vyčerpat. Vejnar s Pavlíčkem tuto blížící se dějovou katastrofu vyřeší tak, že do příběhu nasadí další, ještě směšnější figurky a okoření jej finálním přepjatým střetem anarchie s obyčejnou lidskou ohleduplností.

Takovým obratem však nic nezachrání, film totiž vrhnou do vod ne zrovna vydařeného absurdního dramatu. Kdyby tuto závěrečnou třetinu pojali jinak, ze snímku s okatě hororovým titulem mohla být prvotřídní fraška v tom nejlepším slova smyslu.

Přišla v noci
Česko 2023, 85 min. Režie: Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček. Hrají: Simona Peková, Annette Nesvadbová, Jiří Rendl, Vladimír Kratina, Judit Pecháček, Denisa Barešová, Michal Kern
Hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám