Hlavní obsah

RECENZE: Cesta do hlubin beatového věku v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní devízou knihy Praha beatová je fakt, že její autor Radek Diestler nepřisuzuje čtenáři pasivní roli přijímače myšlenek, ale dává mu šanci zapojit se, byť symbolicky, do děje. Pojal totiž celé dílo jako průvodce, a člověk tak může v nedělním odpoledni vyrazit dům od domu a přečíst si, který slavný muzikant kde bydlel, v jaké hospodě vznikla slavná kapela nebo kde býval proslulý rockový klub. Naplánoval mu trasy i s mapkami.

Foto: Jan Šída , Právo

Radek Diestler provází čtenáře po milnících československé rockové hudby.

Článek

Autor v sobě nezapřel vystudovaného historika i archiváře a šel po stopách beatového věku (ten charakterizuje rozmezím od poloviny padesátých let do začátku jednadvacátého století) opravdu s hnidopišským zaujetím. Kromě precizního hledačství zaujme také zvláštním a originálním jazykem.

Potíž je v tom, že Diestler spoléhá na poučeného čtenáře. Na toho, který se orientuje nejen v Tolkienovi i textech hudebních skupin, ale také v antické mytologii, normalizačních seriálech a komediích, či dokonce v díle francouzského myslitele Descarta. Čtenář, který se v těchto oblastech do detailu nevyzná, může sice knihu také číst, ale unikne mu spousta zajímavých spojitostí a kontextů.

Přestože autor vložil do vzniku publikace celé své já, je v ní několik nepřesností či opomenutí. Zakladatel proslulé půjčovny CD Pancor v Žitné ulici se jmenuje Miroslav Panský, a ne Martin (strana 69), slovenská skinheadská formace Krátky proces, kterou vydávala Škvrna Records, se píše s krátkým ypsilon (strana 363), kdežto ta s dlouhým byla kapela valašského ogara Petra Zezulky a hrála zcela jinou hudbu.

Stejně tak by třeba mohla někomu ve stati věnované paláci Lucerna chybět i zmínka o zlatém slavíkovi z Bratislavy Miro Žbirkovi, který v devadesátých letech bydlel hned proti hlavnímu vchodu do velkého sálu.

Je také otázkou, jestli průvodce zaujme milovníky rockové historie z jiných měst a obcí. Představa, že třeba někdo z nich dorazí o víkendu na vlastivědný výlet do metropole, je poněkud absurdní. Stejně tak se musíme ptát, nakolik toto historické povídání zaujme dvacetiletého rockového fanouška. Ten má totiž úplně jiné hrdiny a místa, s nimiž je spojuje. To je nakonec dobře, protože po staru se žít nemá.

Radek Diestler: Praha beatová
Academia, 708 stran, 734 Kč
Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Praha beatová - Radek Diestler

Reklama

Související témata:
Radek Diestler

Výběr článků

Načítám