Hlavní obsah

RECENZE: Český pokus o nechutný horor kupodivu není úplné fiasko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácích hororů vzniká poskrovnu, za poslední dekádu je spočítáme na prstech: Ghoul, Polednice nebo Nenasytná Tiffany. Podobně jako Andy Fehu s posledním zmíněným titulem si je i filmař Jakub Krumpoch nejspíš vědom tenké hrany, kdy se snaha o vyděšení lehce překotí do trapnosti. V debutu Krvavý Johann se spolehl na humor spojený s ohavnostmi.

Trailer Krvavý JohannVideo: Bontonfilm

 
Článek

Mladý tvůrce si dosud připsal několik krátkometrážních hororů a hudebních klipů či studentský dokument o lidech na okraji společnosti. Během pandemie začal natáčet prvotinu určenou pro velké plátno Krvavý Johann, jež právě vstoupila do kin.

Titulním antagonistou snímku není nikdo jiný než Johann Georg Faust, který dal jméno slavnému domu na pražském Karlově náměstí. Alchymista a mág ale v budově, jež je nyní součástí areálu Všeobecné fakultní nemocnice, paradoxně nikdy nežil.

Legenda o nešťastném muži, který ze zoufalství upsal duši ďáblu, zaujala básníka Johanna Wolfganga von Goetheho i režiséra Zdeňka Podskalského, který na ni navázal v romantické komedii Kam čert nemůže. Nadčasový příběh o propadnutí peklu svádí tvůrce dodnes.

RECENZE: Smysl pro tumor potřebuje humor

TV a streaming

Starobylou látku zasazuje Krumpoch do současnosti, kdy se do mystických prostor vydává školní skupinka na exkurzi. Shodou okolností se ale mezi středověkými zdmi studenti ocitají ve chvíli, kdy se na popud vyslance z podsvětí Mefistofela probouzí někdejší prokletý obyvatel Johann. Má dokonat odplatu za dávnou křivdu, z níž viní svou manželku Markétu.

Za jedinou noc po sobě Faust s nedobrovolně získanými přívrženci zanechá množství obětí, prolité krve a vyhřezlých vnitřností, což nadmíru zaměstná příslušníky záchranných složek.

Armádu zombie neboli nemrtvých bytostí, které splňují i parametry upírů, jelikož jsou schopné hovořit, verbuje v nevěstinci nebo hospodě. Zároveň stále směřuje k cíli najít ženu, která ho kdysi zradila.

Střet s lékařskou etikou

Režisér a scenárista už od úvodní značně žertovné scény s Janem Dolanským v roli ďábla přestrojeného za taxikáře dává jasně najevo, že by diváci neměli film brát tak docela vážně. Obezřetně počíná míchat horor s komedií.

Úsilí vyvolat spíše smích než zástavu srdce si drží po zbytek příjemné devadesátiminutové stopáže, kterou zaplňuje chytrou parodií na klasiky žánru, kupříkladu na Úsvit mrtvých nebo na béčkový počin o zmutovaných kanibalech Pach krve.

RECENZE: Ve filmu Ferrari se hlavní hrdina trochu ztrácí

Film

Z přehlídky slavných tváří, ve které jsou vedle Dolanského zastoupeny také Lenka Vlasáková, Martina Babišová nebo Jana Bernášková, nejvíce baví tandem Roman Zach a Jiří Ployhar mladší. Coby postavy lékařů vtipně řeší náraz na základní etické principy svého ctihodného povolání.

Marný rozhodně není ani Marek Holý v hlavní úloze Fausta, jenž je známý především z angažmá ve Vinohradském divadle. Před kamerou prokazuje charisma a smysl pro komično. Dvojice pornohereček Antonia Sainz a Brittany Bardot je zase nepřekvapivě zručná po tělesné stránce.

Nejen soudě podle Krvavého Johanna je zřejmé, že s dosti prořídlou atmosférou strachu a po nepovedených lekačkách ani přes skoupé tvůrčí experimenty tuzemský horor na úroveň zahraničních hororů zatím nevystoupá.

Sázka na obrat do černého humoru je proto pochopitelnou a důvtipnou volbou, díky níž se riziko nezáživného braku odvrací.

Krvavý Johann
Česko 2023, 90 min.
Režie: Jakub Krumpoch, hrají: Marek Holý, Jan Dolanský, Lenka Vlasáková a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Zásah štěstím. Woody Allen má pořád co říct

Film

RECENZE: Jedeme na teambuilding. Komedie, která paří za firemní peníz

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD Polednice

Reklama

Výběr článků

Načítám