Hlavní obsah

RECENZE: Smysl pro tumor potřebuje humor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, když se mladému člověku znenadání změní život vyslechnutím šokující diagnózy? Jak to ovlivní život jemu i jeho nejbližšímu okolí? Nový osmidílný seriál České televize Smysl pro tumor přináší příběh medika a jeho blízkých, kteří se s tím budou muset poprat. Premiéru si první díl odbyl v neděli večer.

Foto: ČT

Filip Březina hraje mladého medika Filipa.

Článek

Seriál také přináší jiný pohled na téma smrtelně vážného onemocnění. Žádná temnota a deprese, ale barvy, hudba, optimismus.

První díl ukázal mladého sebevědomého Filipa (Filip Březina), studenta posledního ročníku medicíny, který si jde za svým budoucím lékařským působením a vrásky mu nic nedělá. Žije si bezstarostným studentským životem, je lamačem dívčích srdcí, hráčem ragby. Po jednom zápase a protihráčově zákroku se Filip ocitne v bezvědomí a CT mozku odhalí nádor na mozku.

Foto: ČT

Filip Březina v seriálu Smysl pro tumor

Pro někoho možná až příliš s nadhledem a komediálně k tak vážnému tématu seriál přistupuje. Jenže ono to má své opodstatnění. Režisérka Tereza Kopáčová a scenárista Matěj Podzimek vycházeli z belgické předlohy.

Nabourali jsme tabu, říká Tereza Kopáčová, která natočila seriál Smysl pro tumor

Kultura

Tu napsal, nejprve jako knihu, pak jako scénář k seriálu, Leander Verdievel a zpracoval v ní svůj příběh onkologického pacienta. Získal za něj ceny Emmy a Prix Europa. Jemu nádor diagnostikovali ve třiadvaceti letech. A právě on řekl, že mu pomohlo smát se vlastnímu trápení.

I proto seriál představil někdy možná až příliš humorně Filipovy rodiče, prožívající vztahovou krizi. Matku (Tereza Brodská) snažící se prosadit jako malířka a otce (Pavel Řezníček), který žije dlaždicemi a obklady, jež jeho firma prodává.

Špičku ve svém oboru, šéfa neurochirurgie, si zahrál Robert Nebřenský. Toho scenáristé představili jako pana tajemného, přijíždějícího do nemocnice skvělým fárem. Proč na několika záběrech za sebou tahá palubní kufřík, je však otázkou.

První díl ale teprve připravil půdu pro to, co přijde. Chtěl ukázat, jak se jako mávnutím proutku může změnit životní realita a vnímání světa kolem. Až příliš návodné se může jevit úvodní cvičení studentů medicíny v tom, jak říkat krutou pravdu pacientům. Ale i to hraje v seriálu svou roli.

Foto: ČT

Alžběta Malá v roli vnučky pacienta Antonína, kterého hraje Jiří Bartoška.

A Filipovo chování, kdy se coby medik přezíravě zachová k vnučce jednoho z pacientů, kterého hraje Jiří Bartoška, jen napoví, že právě ona bude jedním z jeho bližších lidí v dalších dílech.

Na konci každého dílu v mini dokumentu promluví o svých zkušenostech bývalí onkologičtí pacienti, vrstevníci seriálového hrdiny. A to je velký bonus seriálu.

Smysl pro tumor
Seriál ČT, 8 dílů, Režie: Tereza Kopáčová, scénář: Mathias Claeys, Leander Verdievel, Matěj Podzimek, hrají: Filip Březina, Tereza Brodská a další
Hodnocení: 80 %

Co přinesou televize v novém roce? Hlavně seriály

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám