Hlavní obsah

RECENZE: Ani snímkem Bastardi: Reparát si Magnusek známku neopravil

Že je Tomáš Magnusek mizerný scenárista a režisér, dokázal prakticky ve všech svých filmech. Nelze mu však upřít, že jako producent funguje až neuvěřitelně. Navzdory totálním propadákům Pamětnice, Školní výlet nebo Modelky s.r.o vyrobil už jedenáct celovečerních filmů, čímž si někdejší náchodský učitel bohatě plní sen.

Bastardi: ReparátVideo: Tomáš Magnusek

 
Článek

V jediné z řady svých hereckých úloh, ve filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akce, který natočil Andy Fehu, naznačil dokonce jistý komediální talent. Bastardi tvoří v Magnuskově filmografii specifickou položku. V kinech je už jejich čtvrté pokračování, tentokrát s podtitulem Reparát, v televizi běžel i seriál, a to vše má mezi diváky nemálo příznivců.

O premiérovém víkendu jich bylo 17 585, což film vyšvihlo na první místo návštěvnosti. To však o kvalitě těchto děl vypovídá pramálo, spíše jde o specifické publikum, které filmy, jež mají blíže k rasismu než ke komedii, baví.

Bastardi: Reparát začínají ve chvíli, kdy je bývalý učitel a ředitel školy Majer, (Magnusek) vrah tří nezletilých romských výrostků, kteří terorizovali okolí a zneužili až k smrti jeho sestru, propuštěn na amnestii z vězení.

Ujímá se ho dávný kamarád (Zdeněk Godla) a ubytuje ho navzdory odporu většiny sousedů u sebe, v romském ghettu. Záhy však vyjde najevo jeho hlavní úmysl. Majer mu má pomoci znovu otevřít speciální školu, která byla po zločinu uzavřena a děti rozmístěny do běžných škol, v nichž nestačí výuce a jsou vystaveny šikaně ostatních.

Téma inkluze je přinejmenším zajímavé a stojí za to se jím zabývat. To je však jediné, co lze filmu Bastardi: Reparát přičíst k dobru. Jinak jde o další scenáristicky i režijně neumětelský kousek, v němž logika nemá místo, psychologie postav neexistuje, herci jsou toporní, zvuk nevyrovnaný a místo avizovaného humoru v něm většinou vládne bezbřehá, nostalgicko-melodramatická nuda.

O humor se má starat zejména Zdeněk Godla, který sice dělá, co může, ale mnoho platné to není. A jestli se diváci, kteří na Bastardy: Reparát chodí, v kinech smějí, pak je to snad díky jednotlivým více či méně vtipným dialogům a sprostým slovíčkům. O tom, že je baví rasistický podtext filmu, naštěstí nelze spekulovat.

Jinak Magnuskův trojnásobný vrah nezletilých nostalgicky bloudí bývalou školou a vzpomíná, svým kulatě usměvavým nebo zase zasmušilým kukučem se snaží vzbudit lítost, pochopení a odpuštění a snaží se své bývalé žáky a kolegy pro znovuotevření školy získat. Závěrečný zvrat sice vrátí film z říše nesmyslů blíž k realitě, ale logiku nemá.

Druhá, mafiánská linie s Jiřím Krampolem v roli bosse toho času v domově seniorů asi neměla být parodická, ale s Karlosem Vémolou v roli zabijáka je. Byť je neméně špatně napsaná a natočená.

Bastardi: Reparát
Česko 2023, 86 min. Režie: Tomáš Magnusek, hrají: Tomáš Magnusek, Zdeněk Godla, Jiří Krampol, Gabriela Gašpárová a další

Hodnocení: 15 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Bastardi: Reparát

Výběr článků

Načítám