Hlavní obsah

Přijede Kendrick Lamar, rapper s Pulitzerovou cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k největším hvězdám současného hip-hopu, přičemž scénu hudebně přesahuje. Americký rapper, skladatel a producent Kendrick Lamar dorazí při svém nadcházejícím evropském turné i do pražské O2 areny. Vystoupí tam 10. října a propagovat bude zejména své v pořadí páté album Mr. Morale & the Big Steppers (2022).

Foto: Profimedia

Kendrick Lamar vydal dosud pět úspěšných studiových alb.

Článek

Na hudební scéně je od roku 2003. Po eponymním EP (2009) vydal debutové album Section. 80 (2011). Výraznější úspěch však zaznamenal až s druhou deskou Good Kid, M. A. A. D City (2012). Ta se v americkém žebříčku Billboard 200 dostala na druhou příčku. S dalšími třemi deskami už zmíněný žebříček dobyl. Na kontě má čtrnáct cen Grammy.

Stal se rovněž prvním rapperem, jenž získal Pulitzerovu cenu. Bylo to v roce 2018 a prestižní ocenění mělo v tom roce jednadvacet kategorií včetně hudby, poezie, divadla či literatury.

Podle Dana Canedyho, předsedy správní rady Pulitzerových cen, je album Damn, za něž Lamar cenu obdržel, „virtuózní sbírka skladeb spojená hovorovou autentičností i rytmickou dynamikou a nabízí působivé momentky, které zachycují složitost moderního života Afroameričanů“.

Lamarovým původním úmyslem při tvorbě Damn bylo nahrát hybrid jeho prvních dvou alb. „Chtěl jsem to udělat zvukově, textově a melodicky. Samozřejmě to vycházelo z toho, jak jsem to slyšel ve své hlavě. Jsou to kousky mě, má muzikálnost ze mě vychází od čtyř let. Jsou to ale i kousky mě jako člověka. Jak je zpracuji, je největší výzva,“ uvedl pro magazín Rolling Stone krátce po vydání alba.

V roce 2016 mu byl symbolicky udělen klíč od jeho rodného města Compton. Starostka Aja Brownová to vysvětlila tím, že inspiruje miliony lidí. „Kendrick Lamar reprezentuje comptonskou evoluci, ztělesňuje novou vizi Comptonu, účel, prosperitu a progres,“ dodala.

Reklama

Související články

Do Prahy míří Kendrick Lamar

Americký rapper, skladatel a producent Kendrick Lamar vystoupí v pražské O2 areně 10. října 2022.

Výběr článků

Načítám