Hlavní obsah

Pink Floyd oslavuje 30 let alba Dark Side Of The Moon

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrté nejprodávanější hudební album všech dob, nahrávka britské artrockové legendy Pink Floyd, Dark Side Of The Moon (Odvrácená strana Měsíce), oslavuje třicet let. Vyšla v roce 1973 a bezprostředně po vydání bylo zřejmé, že se stane důležitým stavebním kamene historie rocku.

Foto: Miloš Navrátil

Takhle se na nádvoří zámku tancovalo o loňských májích. Příští sobotu 14. května máte další příležitost k tanci a zpěvu.

Článek

Do dnešního dne se alba prodalo třicet miliónů kopií, v žebříčku amerického časopisu Billboard figurovalo neuvěřitelných 741 týdnů. Představovalo zároveň první část volné trilogie, kterou Pink Floyd zachytili ještě na následujících albech Wish You Were Here a Animals.

Zdokonalené aranžerské lahůdky

Společnost EMI se rozhodla připomenout legendární kolekci prostřednictvím jejího nového vydání. Dochází k němu v těchto dnech a na první pohled a poslech zaujmou mírně pozměněný obal alba, podtitulek 30th Anniversary Tribute a vylepšený zvuk.

Počin je kompletně remasterován a vydán ve formátu Super Audio CD. O studiové zdokonalení se postaral James Guthrie, dlouholetý producent a blízký spolupracovník Pink Floyd. "Konečně si posluchač může vychutnat všechny zvukové a aranžérské lahůdky," raduje se Mark Collen ze společnosti EMI.

Nadčasová deska

"Myslím si, že každé naše album bylo v určitém smyslu krokem k Dark Side Of The Moon. Stále jsme se učili. Technika nahrávání i naše psaní a komponování se zlepšovaly," řekl kytarista David Gilmour. On, Roger Waters, Nick Mason a Rick Wright za originální nahrávkou stojí. Stejně tak technik Alan Parsons, jenž se podepsal zejména pod skvělou zvukovou stránku původní nahrávky, a londýnské studio Abbey Road, zřejmě nejslavnější nahrávací prostory na světě, podle kterých pojmenovali The Beatles své album již v roce 1969.

Novinář Steve Peacock v hudebním časopisu Sounds po vydání desky napsal: "Je mi jedno, jestli jste o Pink Floyd v životě neslyšeli. Každému bych Dark Side Of The Moon vřele doporučil. Je na něm v pravém smyslu slova ohromná hudba." Týdny a roky ukázaly, že Dark Side Of The Moon je nadčasová deska. V rockové knize rekordů se deset let po své emisi vedrala před Greatest Hits Johna Mathise, které se v žebříčku Billboardu drželo 490 týdnů. Miliónové prodeje způsobily, že v Německu byla vybudována lisovna, jejímž úkolem bylo denně chrlit pouze kopie Dark Side Of The Moon pro evropský trh.

Odvrácená strana neexistuje

Název albu dal verš z Watersovy písně Brain Damage, na desce osmé v pořadí. Zpívá se v ní: "Až tvoje kapela začne hrát jiné melodie než ty, uvidíme tě na odvrácené straně Měsíce." Napsána byla již během nahrávání předcházející desky Meddle (1971). Během dlouhých nočních diskusí mezi Watersem a Nickem Masonem se domluvilo, že koncepčnost alba bude spočívat především v textové stránce.

Objevili mnoho bolestí světa, o kterých bylo třeba hovořit. Výsledkem byla velká dávka cynismu, která nezakryla spravedlivý hněv na politické systémy ani obhajobu životních hodnot. Nepřeslechnutelné jsou rovněž odkazy do soukromého života Waterse i původního člena skupiny, v té době již odešlého Syda Barretta.

Gospelová zpěvačka i náhodní příchozí

Nahrávat se začalo 1. června 1972, ovšem koncertní program Dark Side Of The Moon měl premiéru již v únoru, více než rok před vydáním alba. Jeho síle jistě napomohla přítomnost gospelové zpěvačky Clare Torryové ve skladbě The Great Gig In The Sky či takřka skryté, přesto nesmírně emotivní mluvené pasáže, jejímiž autory jsou náhodní příchozí. Vrátný studií Abbey Road, Jerry Driscoll, šeptá: "Žádná odvrácená strana Měsíce neexistuje. Opravdu. Ve skutečnosti je všechno tmavé..."

Vydání Dark Side Of The Moon v roce 1973 přineslo Pink Floyd absolutní tvůrčí svobodu. Hudební průmysl skupině přiznal právo na určení si vlastních podmínek smluv a jednotliví hráči si mohli dopřávat vysoký životní standard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám