Hlavní obsah

Perspektiva hudebníka, malíře a humoristy Ivana Mládka

Čím vším je Ivan Mládek? Vystudovaným ekonomem, hudebníkem, humoristou, ale také malířem. O jeho životních cestách, kapele Banjo Band, ale i krátké emigraci je nový dokument Perspektivy Ivana Mládka, který uvede ČT art ve středu 22. února večer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Mládek

Článek

Mládka proslavily písničky s doprovodem banja a typický humor. Méně se už ví, že je tvůrcem originálního hudebního nástroje guitariano, autorem několika stolních her, ale hlavně malířem obrazů, pro které si sám vynalezl teorii obrácené perspektivy a styly jako posunismus, akční minimalismus nebo umělecké rýsování.

Foto: Česká televize

Ivan Mládek v dokumentu České televize.

Řadu let spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem, jenž pro něj psal hudební texty. „Skamarádili jsme se na jeho popud. Ivan za mnou jednou přišel do Malostranské besedy, že píše písničky, ale že mu je v rádiu nechtějí vysílat, protože jim připadají hloupé nebo naivní, divné. To se stává lidem, kteří jsou originální. Vybral si mě jako člověka s podobným viděním světa. První naše skladba byla Láďa jede lodí,“ vzpomíná v dokumentu na jejich setkání Zdeněk Svěrák.

Vystupuje v něm také komik Luděk Sobota, který je Mládkovým celoživotním kamarádem. „Přiznám se, že mě trochu inspiroval k psaní textů písniček. Když jsem ho viděl zpívat, řekl jsem si, že je to jediný člověk, který může zpívat tyhle moje ‚voloviny‘,“ vysvětlil Mládek.

Přesto, že celý život baví lidi svými písněmi, když maluje, žádnou hudbu si k tomu nepouští. „Nikdy doma hudbu neposlouchám. A žádnou neposlouchám už ani v autě, nádoba přetekla,“ řekl k tomu Ivan Mládek, když představoval dokument. Vysvětlil také, proč sice vystudoval vysokou školu ekonomickou, ale bez cíle stát se ekonomem. „Šel jsem tam s tím, že to dělat nebudu,“ řekl. Hlavním motivem, proč školu studoval, bylo podle jeho slov, že nemusel jít na dva roky na vojnu.

Foto: Česká televize

Ivan Mládek ve svém ateliéru.

O umělcově humoru i lidských vlastnostech v dokumentu vyprávějí jeho kolegové, spoluhráči a kamarádi. Kromě Svěráka a Soboty například také tubista Václav Dědina nebo sběratel Mládkových obrazů a autor textů o nich Petr Zajíc.

Ivan Mládek: Zpívat jsem začal z donucení

Kultura

Ivan Mládek: Kraviny nestárnou

Styl

Reklama

Související články

Sean Penn a jeho svědectví o Ukrajině

Dva dny předtím, než 26. února skončí mezinárodní filmový festival Berlinale, uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. A právě na festivalu měl v pátek...

Pamela Andersonová na Netflixu životem zkrocená

Sen mnoha teenagerů a mužů, závist mnoha žen. Hvězda devadesátých let, nejslavnější seriálová plavčice a mistryně ve zpomaleném běhu na pláži, „prsatice“...

OBRAZEM: Banát, nekonečná dřina i krása

Přes dvacet let jezdí do Banátu fotograf Ivo Dokoupil, který dokumentuje život a proměny šesti českých krajanských vesnic v horách nad Dunajem. Výstava jeho...

Výběr článků

Načítám