Hlavní obsah

Oranžový úterý s kapelou 6NaChodníku

O valentýnském úterý 14. února hostil komorní sál pražského Divadla Kampa koncert náchodské šansonové kapely 6Na Chodníku, která zde hostuje pravidelně. Tentokrát přijela s cílem představit svou novou, v pořadí už čtvrtou desku nazvanou Hodiny bijí půl, jež vyšla na sklonku loňského roku.

Foto: Archiv 6NaChodníku

Lucie Peterková se svou kapelou 6NaChodníku.

Článek

Koncert otevřel šanson Oranžový úterý z CD Misky vah z roku 2012, ale pak už zaznělo třináct písní z nového alba. Čtrnáctou, vánoční, si budou muset posluchači najít na CD sami.

Věnovat se po léta autorskému šansonu, jako to činí 6NaChodníku, vyžaduje tři kvality: dobrého textaře, stejně tak skladatele a zpěvačku, která umí vyprávět příběhy. To všechno Náchodníci mají, a navíc pět výborně sehraných muzikantů, kteří si s šansonem rozumějí.

Kapela má velkou oporu v básníkovi a basistovi Milanu Poutníkovi, autorovi většiny textů, psaných krásnou češtinou a neotřelými metaforami. I na úterním koncertu zněly písně o lásce, většinou o lásce zklamané a opuštěné, ostatně o té se básní i zpívá daleko působivěji.

Foto: Miloš Neumann

Zleva Iveta Dušková, ředitelka Divadla Kampa, a Lucie Peterková, zpěvačka kapely 6NaChodníku na úterním recitálu.

Autorem všech skladeb je Tomáš Peterka, klávesista a frontman kapely, který pro každý příběh dokáže najít správnou náladu, kterou pak jeho kolegové podpoří citlivou muzikalitou. Ať už to jsou mámivá klarinetová či saxofonová sóla Petra Záleského, jeho dueta se zpívajícími houslemi Tomáše Lhotského, vemlouvavá basa Milana Poutníka, anebo bicí udávající rytmus v rukou Ondřeje Tučka. A Tomáš Peterka za klávesami má vše dokonale v rukou i v srdci.

Zpěvačkou a moderátorkou kapely je Lucie Peterková, která svým příjemným altovým hlasem a hereckou duší posluchače zavádí do nejtajnějších zákoutí šansonových příběhů. I tentokrát se půl druhé hodiny dělila s publikem o intimní prožitky a pocity v písních z nové desky s názvy Zloděj okamžiků, Příští rok v Jeruzalémě (s hudbou inspirovanou tamním folklorem), Opuštěná, Tak co?, Mlha či Žalm (to není píseň), k níž text napsal básník a divadelník Miloň Čepelka, dlouholetý přítel kapely. A v přídavcích došlo i na starší šansony Hvězdy nad městem a Voníš kávou.

Foto: Miloš Neumann

Lucie Peterková a Milan Poutník čtou básně Miloně Čepelky.

Kromě písní zněly večerem i sonety a haiku Miloně Čepelky, který se pro nemoc nemohl koncertu zúčastnit, a to v podání Milana Poutníka i Lucie Peterkové. Poutníkovi na jaře vyjde už třetí kniha básní, těch zhudebněných i čistě poetických.

Bylo to křehké valentýnské setkání, které potěšilo duši i mysl a v téhle nelehké době, plné válečných i dalších katastrofických událostí, přineslo potřebnou očistnou katarzi.

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Kampa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám