Hlavní obsah

Odhalený Opočenský v České televizi

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza sochaře a už veřejně proslulého erotomana Pavla Opočenského dala svého času podnět ke vzniku velké mediální bouře. Vždyť byla letní okurková sezóna, tak o čem jiném také psát.

Foto: Bad Boyz Sound System Opava

Bad Boyz Sound System Opava

Článek

A muž, který je nutkavě přitahován ke čtrnácti, patnáctiletým lolitkám, protože "jsou čisté a (někdy) nevinné jako nepopsaný list papíru", jak sám říká, byl snadný terč. Na chvostu tohoto lomozu přichází nyní i Česká televize se zajímavým dokumentárním zamyšlením Libuše Rudinské Hranice dospělosti.

Síla osobní zpovědi

O svých touhách i vinách v něm upřímně až exhibicionisticky mluví sám Opočenský, který nedávno vyfasoval u soudu tři roky nepodmíněně za pohlavní zneužívání nezletilých a za mravní ohrožování mládeže. Filmem symbolicky dále prochází "neznámá a fatální" mladičká dívenka s copy a krátkou sukýnkou, která pikantně rámuje viníkovy osobní přiznání - zpověď, v níž Opočenský sebemrskačsky rozmlouvá o představě, že by si jeho šestiletého synka Radovana kdosi za osm let vydržoval jako mladičkého milence, zatímco klouček se šťastně a (zatím) nevědomě usmívá usazen v tátově klíně, patří k nejsilnějším momentům filmu.

Před kamerou se vedle "neskutečné" lolití průvodkyně objeví i dvě konkrétní nezralá a citově evidentně zaostalá děvčata a Pavlovy intimní "kamarádky", které si od sochaře "nechávaly radit do života, dávat peníze a někdy mu dovolovaly i něco víc..." Obě v tu chvíli jakoby nevědí, jestli se mají ve svých rozpacích stydět nebo se těšit z toho všeho zájmu dospělých o ně samé.

Příliš černobílý komentář

Na pozadí dvacet minut dlouhého "tragického dramatu" přinášejí autoři až příliš zkratkovitou (zahuštěnou) filozofující rozpravu o hranici dospělosti a postoji společnosti i mladistvých k sexualitě. Vystupují v ní sexuolog Antonín Brzek, prorektor Policejní akademie Jan Musil, pedagogové Jiří Pavelka a Helena Válková nebo sociolog Zdeněk Konopásek. Autoři je zajímavě zpovídají, avšak ve filmu jen nešťastně znějí jejich "dutě pronášené" otázky (zřejmě doplněné až při postsynchronech?). Nechtěně ironicky připomínají právě onen mravopočestný hlas pokrytecké a kárající společnosti, jaký v této souvislosti zněl v médiích a s nímž se tu autoři snaží polemizovat. Protože i tajemství lidského nitra je složitější, než jak se zdá, a "lidské činy si často protiřečí."

Hranice dospělosti, ČT (2003), 27 min. Uvádí 4.září ve 21.00 na ČT2, režie, scénář, kamera: Libuše Rudinská, střih: Miloš Hájek, dramaturg: Jan Gogola ml.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Opočenský podle policie dál zneužívá dívky

Sochař Pavel Opočenský, obžalovaný ze zneužívání nezletilých dívek je od minulého čtvrtka ve vazbě. Soud jej tam umístil v souvislosti s podezřením na nový...

Výběr článků

Načítám