Hlavní obsah

Opočenský nově obviněn, tentokrát je stíhaná i jeho přítelkyně

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sochař Pavel Opočenský je od minulého čtvrtka stíhán z nových sexuálních deliktů. Tentokrát se podle policie v sedmi případech zaměřil na dvanáctileté dívky. Vyšetřovatelka společně s ním obvinila i sochařovu přítelkyni, 21letou Julii B., která měla být spolupachatelkou při dvou skutcích.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Telefonoval ze svého mobilního telefonu dvanáctiletým dívkám a za použití vulgárních a nemravných výrazů jim dopodrobna líčil svoje sexuální zážitky a lákal je k sobě do bytu. Ve dvou případech dokonce dívkám zprostředkoval prakticky v přímém přenosu sexuální kontakt se svojí přítelkyní," uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Opočenský si podle ní navíc podal žádost o prezidentskou milost.

Jak upřesnila vyšetřovatelka případu Radka Drexlerová, "jednalo se o dvanáctileté děti z opravdu slušných rodin, u nichž byla naprosto obscénními a oplzlými věcmi narušována jejich mravní výchova."

Sochařův právník Tomáš Kaiser je na dovolené, nepodařilo se proto získat jeho vyjádření. 

Opočenský je ve vazbě

Opočenský byl přitom až do začátku července na svobodě. Soud jej vzal kvůli obavám z ovlivňování svědků do vazby poté, co jej policie začala stíhat za jiný sexuální delikt. Pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže se měl dopustit na další dívce mladší 15 let. Již tehdy vyšetřovatelka Drexlerová naznačovala, že toto obvinění nebude poslední, což se dnes potvrdilo.

Podle policie sochař pokračoval v trestné činnosti navzdory tomu, že soudní proces, ve kterém se zpovídá z pohlavního zneužívání osmi nezletilých dívek, ještě není u konce. Scénář pak byl takřka stejný. Dívky zval do svého nuselského bytu, kde ho sexuálně uspokojovaly.

Opočenský se již dříve ke skutkům přiznal. Zdůraznil však, že dívkám ze sociálně slabých rodin vlastně pomáhal. Učil je angličtinu, radil jim, jak naložit se životem, finančně je podporoval. Hlavní líčení se opakuje již podruhé. Původně soud Opočenskému vyměřil loni v prosinci tříletý nepodmíněný trest, nicméně sochař se odvolal a uspěl.

Reklama

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Výběr článků

Načítám