Hlavní obsah

Nové knihy: Weinbergová, Inchauspéová a Koestler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jít si za svým snem a nenechat se od něj odradit. To bylo krédo Audrey Hepburnové, původně tanečnice, která se prosadila jako herečka v Hollywoodu. I francouzská biochemička Jessie Inchauspéová patří mezi úspěšné ženy, a navíc dokáže i odborně vysvětlit, jak si udržet stálou hmotnost a nehladovět. Příběhy a rady obou žen najdeme v aktuální nabídce knih. Kromě nich je tu i politický román ukazující, jak ideologie ovlivňuje člověka, dílo popisující život ve varšavském židovském ghettu a audiokniha s výběrem z díla spisovatele Jaroslava Haška.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Juliana Weinbergová: Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda

Holandsko, 1944. Zatímco Evropou otřásá druhé světová válka, mladá Audrey Hepburnová objevuje lásku k tanci. Mezi válečnými hrůzami a všudypřítomným hladem sní o tom, že se jednou stane primabalerínou. A třebaže tento sen brzy ztroskotá, nenechá se odradit.

Jejím novým cílem jsou americká filmová studia. A mimořádný talent Audrey nakonec skutečně přivede do Hollywoodu. Již brzy zde hraje po boku filmových velikánů, jako jsou Gregory Peck a Humphrey Bogart. Může však zářit jako hvězda na hollywoodské obloze, aniž by přitom ztratila sama sebe?

Ikar v edici Významné ženy, 488 stran, 499 Kč

Foto: Ikar v edici Významné ženy

Obal knihy

Anders De La Motte, Måns Nilsson: Smrt číhá na jarmarku

Slunce, moře, jabloňové sady a rozkvetlá pole. Österlenu se říká skandinávská Provence. Celé Švédsko sem jezdí na dovolenou…

A právě zde, na prosluněném idylickém švédském venkově, dojde k dalšímu zločinu: smrt tentokrát udeří na jarmarku starožitných a sběratelských věcí, který se každoročně koná v malém místním městečku.

Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston musí opět přerušit dovolenou, aby se ujal vyšetřování vraždy neblaze proslulého překupníka. K ruce dostane Tove Espingovou, ctižádostivou policistku znalou místních poměrů.

Kalibr, 440 stran, 459 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Lucy Kissicková: Plutoshine

Přeměna Pluta v živou dýchající planetu je zatím nejambicióznějším vědeckým projektem lidstva. Ovšem nikdo nepočítal s tím, že dojde k sabotáži.

Pro ředitele projektu Luciana se klíčem stane devítiletá Nou, která byla dost možná přímým svědkem oněch tragických událostí. Jenže Nou pod vlivem traumatu oněměla a bez její výpovědi může celý proces terraformace selhat. Jenže na druhé straně také může otřást pohledem lidstva na jeho místo ve vesmíru.

Laser, 408 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Kelly Rimmerová: Varšavský sirotek

Teprve čtrnáctiletá Elżbieta Rabineková žije pod bedlivým dozorem adoptivních rodičů v domě blízko varšavského židovského ghetta. Nemá ráda Němce, protože pořád vymýšlejí nová nařízení a neustále hlídkují v ulicích města. Ale o tom, co se děje za zdmi ghetta, nikdy příliš nepřemýšlela. Vše se změní ve chvíli, kdy se spřátelí s mladou zdravotní sestrou Sarou. Ta pašuje z ghetta malé děti a pomáhá jim najít náhradní rodiny. Elżbieta je rozhodnutá téměř okamžitě – chce Saře pomáhat.

Ikar, 408 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Jessie Inchauspéová: Pravda o cukru

Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? To vše je možné. Díky jednoduchým fintám, které vám ve své knize představí biochemička Jessie Inchauspéová, ve virtuálním světě známá jako Glucose Goddess, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát svých oblíbených jídel, jež vám dělají radost.

Jota, 320 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

May Cobbová: Ženy na lovu

Sophie chce pro svou rodinu jen to nejlepší – proto se rozhodne opustit slibnou kariéru a z rušného Chicaga i života plného shonu přesídlit do poklidného prostředí městečka ve východním Texasu. Brzy ale zjistí, že se v malém městě nudí a že poklidný život není pro ni. Nudu rozčeří až přátelství s Margot, zajímavou, extravagantní a společensky velmi vyhledávanou členkou skupiny podobně smýšlejících dam, které se nazývají Ženy na lovu.

Život Sophiiny rodiny ale najednou není v takovém bezpečí, v jaké při stěhování doufala, a ona sama se ocitá uprostřed vyšetřování vraždy…

Jota, 352 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Arthur Koestler: Noc o polednách

Noc o polednách, jeden z nejvýznamnějších politických románů v historii lidstva, vyjadřuje autorův statečně prosazovaný názor, že z dlouhodobého pohledu je lepší škodlivá pravda než užitečná lež. Ukazuje, jak mnozí z nás dovolí, aby jejich úsudek zmátla sugestivní ideologie, aby jim přitažlivá vize zastřela zrak a aby politické přesvědčení převážilo nad lidskou sounáležitostí. V dnešní rozdělené společnosti jsou silně zastoupeni ti, jejichž vztah k realitě je pouze zprostředkovaný a které proto lze snadno ovlivnit, pomýlit. Je inspirující přečíst si tuto knihu – i dnes totiž má podvratný zvuk.

Leda, 312 stran, 398 Kč

Foto: Leda

Obal knihy

Aleš Palán, Anna Palánová: Mami, miluju

Vztah mezi matkou a dcerou patří k těm nejdůležitějším, ale také nejsložitějším. Co dělat, pokud se mateřská láska vůbec nenastartuje a místo vřelosti přijde odmítnutí? Jak se na vztahu mezi matkou a dcerou projeví, když do něj vstoupí vnější agrese? A naopak, jaké to je bát se devastujícím způsobem o svou dceru? Nechápat ji, ztrácet ji. Je to boj, ve kterém je dovoleno úplně všechno? Rány z takového střetnutí nelze jen tak zacelit. Pětice dívek a žen, se kterými hovořili Aleš Palán a jeho dcera Anna, hledá svou cestu, jak se vypořádat s nákladem těžkostí. Fotografie v knize udělala Libuše Jarcovjáková.

Prostor, 224 stran, 597 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Ladislav Slezák: Perníkové městečko

Bydlí vedle sebe celý život, chodí do stejné školy a mají stejně zvídavou mysl. Séba, Kartáč a Makérka postupem času rozkrývají pověst o založení jejich rodného městečka. Když ovšem začnou nacházet první nejasnosti, strhnou na sebe pozornost někoho, kdo si rozhodně nepřeje, aby pravda vyšla najevo. Navíc se před odvážnými dětmi objeví nový svět, o němž nikdo neměl ani ponětí. Kniha je určena dětem od čtyř let a také těm, co mají rádi dobrodružné příběhy.

Pointa, 112 stran, 269 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Jaroslav Hašek – výběr z díla světově proslulého spisovatele

Třicátého dubna se před 140 lety narodil jeden z našich světově nejproslulejších spisovatelů Jaroslav Hašek, a při této příležitosti vydává Supraphon již 14. dubna komplet archivních nahrávek doplněný novými snímky. Haškovo dílo načetli Vlasta Burian, Jan Werich, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský či Josef Somr, ale také představitelé současné herecké generace Vojtěch Dyk, Ivan Lupták, Jakub Albrecht a Vojtěch Vondráček. Ve výběru nahrávek, které vznikaly mezi roky 1936 až 2023, naleznou posluchači vedle povídek také výběr ze Švejka v interpretaci Jana Wericha nebo raritní nahrávky s Ferencem Futuristou a Járou Kohoutem. Dílo rovněž zahrnuje autentické vzpomínky Josefa Lady či pořad, jehož autorem byl v roce 1982 literární historik Radko Pytlík.

Supraphon, 9 hodin, 40 minut, 359 Kč

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám