Hlavní obsah

Nové knihy: Ryantová, Nacukawa a Kosatík

Polyxena z Lobkovic byla jednou z významných žen naší renesance, o čemž se lze přesvědčit z četby monografie napsané Marií Ryantovou, která je součástí nabídky aktuálního týdne. Dále v ní lze objevit, kromě stále oblíbených thrillerů a detektivek, historickou studii o projektu Hitlerovy zázračné zbraně spojené se štěchovickou elektrárnou, japonský román s kocourem v hlavní roli, i návod, jak si vylepšit střevní mikroflóru. A navrch zpověď Richarda Ramireze z kalifornské cely smrti.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Anna Bolavá: Vypravěč

V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se ocitáme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu.

Až dědeček odejde, jeden z vnuků bude muset nastoupit na jeho místo a o Běstviny se postarat. Aby se legenda nepřetrhla, bude muset zabít…

Co když se však postavy vzepřou vlastnímu vypravěči a odmítnou být součástí jeho hry? A jak vůbec vyzrát na jeho vševědoucnost, která se prohání mezi stromy v podobě větru a ješitně mrská ocasem?

Odeon, 368 stran, 399 Kč

Foto: Odeon, Novinky

Obal knihy

Barbara Erskinová: Spřádači snů

Píše se rok 787 po Kristu. Z rozlehlých síní dávné Mercie vládne tvrdou rukou chladný, ctižádostivý a bezohledně výbojný král Offa. Jeho třem dcerám je souzeno uzavřít sňatky výhodné pro jejich zemi, ale vášnivé srdce nejmladší z nich, Eadburh, patří velšskému princi – muži, kterého si nikdy nemůže vzít a jehož jí rychle a krutě vezmou. Příběh o ztracené lásce, zradě a tajemstvích, která leží pohřbena pod nánosy času a více než tisíc let čekají, až je někdo odhalí.

Ikar, 480 stran, 499 Kč

Foto: Ikar, Novinky

Obal knihy

Jaroslav V. Mareš: Atomový protektorát

Na sklonku druhé světové války se Adolf Hitler upínal k zázračné zbrani. Štěchovická elektrárna měla posloužit jako zdroj elektřiny pro separaci těžké vody. Protektorát Čechy a Morava se nejen kvůli Štěchovicím stal centrem vývoje děsivé zbraně. Kniha zachycuje netradiční formou průběh hledání a objevování děsivého projektu, který měl zvrátit vývoj dějin a nestalo se tak jen těsně. Sám autor ke hledání dodává: „Často dostávám otázku, jestli to hledání po archivech není nuda. Ve skutečnosti neznám nic napínavějšího.“

Universum, 308 stran, 399 Kč

Foto: Universum, Novinky

Obal knihy

Andrew Mayne: Vrah andělů

Agentka FBI Jessica Blackwoodová je přesvědčená, že její život iluzionistky a talentované kouzelnice už patří minulosti. Hacker, který si říká „Čaroděj“, se nabourá do webových stránek FBI a umístí na ně šifru odkazující na hřbitov v Michiganu, kde je objevena mrtvá dívka vylézající ze země… jako kdyby se snažila vydrápat z vlastního hrobu.

Jessica Blackwoodová se měla stát nastupující hvězdou dynastie iluzionistů, ke své problémové rodině se však otočila zády a rozhodla se začít nový život jako policistka. Když však poradce FBI, doktor Jeffrey Ailes, objeví jistý starý kouzelnický časopis, obrátí se Jessice svět vzhůru nohama.

Mrtvola na hřbitově představuje teprve první z Čarodějovy série temných zázraků. Dokáže se Jessica, vržená do středu mediální pozornosti a tlačená časem zbývajícím do dalšího zločinu, vypořádat s vlastní minulostí a zarazit řadění zvráceného vraha? Pokud ne, může se sama stát jeho další obětí…

Kalibr, 312 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr, Novinky

Obal knihy

Tomáš Zástěra: Opouštím ostrov - Humorné příběhy z mého života

Sedmnáct příběhů. A sedmnáct situací, které se autorovi v životě skutečně staly. U některých se hurónsky smál, u jiných ronil slzy a brodil se v smutku. Bohužel, bohudík. Protože až s odstupem času můžeme bezpečně říct, že všechno se odehrálo tak, jak mělo. A pokud se tato kniha stane jednou z vašich oblíbených, autor věří, že s ní budou ve vašem životě spojeny jenom situace pohodové a plné úsměvů.

Ikar, 192 stran, 329 Kč

Foto: Odeon, Novinky

Obal knihy

William R. Davis: Zdravá střeva

V knize Davis dokazuje vliv střevního mikrobiomu na celé lidské tělo, na nemoci a na imunitu. Ukazuje, z čeho se mikrobiom skládá, jak funguje, na co všechno má vliv (od střevních potíží po deprese, různé štěpení a zpracovávání hormonů, obezitu nebo cukrovku). Kniha obsahuje i srozumitelný šestitýdenní plán, jak se detoxikovat a nastolit v mikrobiomu zase rovnováhu, jak vyhnat špatné bakterie a získat ty dobré.

Jota, 415 stran, 448 Kč

Foto: Jota, Novinky

Obal knihy

Rudolf Král: Raci v hlavě

Hledání vlastních kořenů v záhybech pohnutého 20. století. Cesta románového hrdiny Mika začíná v dětském domově v pohraničí, odkud se vydává poznávat svět i sebe sama. Jeho příběh se mísí s historií, jež se vynořuje kdesi na Zakarpatské Ukrajině. V mnoha tragických i úsměvných zákrutech se obě linie proplétají, aby nakonec dospěly k překvapivému rozuzlení.

Vyšehrad, 448 stran, 374 Kč

Foto: Vyšehrad, Novinky

Obal knihy

Marie Ryantová: Polyxena z Lobkovic

Jedna z „žen české renesance“, dcera nejvyššího kancléře Českého království Vratislava z Pernštejna a španělské dámy Marie Manrique de Lara, manželka nejprve jihočeského magnáta Viléma z Rožmberka, poté vůdčí postavy české katolické šlechty Zdeňka Vojtěcha Popela z Lobkovic, je jakýmsi prototypem šlechtičny sklonku renesance a nástupu nové, barokní doby. Polyxena z Lobkovic (1566–1642) v monografii historičky Marie Ryantové vystupuje jak v roli představitelky nejvyšší šlechty českých zemí, správkyně svých statků, která uměla v případě potřeby sama úspěšně hospodařit, tak v roli ženy politicky aktivní.

Vyšehrad, 536 stran, 599 Kč

Foto: Vyšehrad, Novinky

Obal knihy

Sósuke Nacukawa: Kocour, který zachránil knihy

Středoškolák Rintaró Nacuki, zanícený knihomol, se chystá zavřít knihkupectví-antikvariát, které zdědil po svém milovaném dědečkovi. V tu chvíli se v něm však objeví mluvící kocour s neobvyklou prosbou. Žádá od Rintaróa, aby mu pomohl zachránit knihy. Svět je plný osamělých knih, které zůstaly nepřečtené a nemilované, a kocour a Rintaró je musí osvobodit od majitelů, kteří je zanedbávají. Neobvyklá dvojice se vydává na úžasnou cestu a podniká společně tři výpravy do imaginárního světa, během nichž vstupuje do různých bludišť, aby knihy osvobodila.

Prostor, 208 stran, 347 Kč

Foto: Prostor, Novinky

Obal knihy

Lisa Barrová: Žena v ohni

Jules Rothová je mladá nadějná novinářka. Když se jí podaří získat práci u Dana Mansfielda, špičkového investigativního reportéra, její první úkol je neobvyklý a přísně tajný: má najít legendární expresionistický obraz, který před více než 75 lety uloupili nacisté a od té doby o něm nikdo neslyšel. Ztracený portrét nádherné a tajuplné ženy touží získat světoznámý návrhář a Danův osobní přítel, kterému už nezbývá mnoho času. Po tomtéž plátně zatím v Evropě pátrá také provokativní galeristka Margaux de Laurentová, bohatá žena bez skrupulí, zvyklá dostat, co si přeje. V cestě jí stojí pouze Jules a její odhodlání. Mladá žena se stále víc zaplétá do mezinárodního uměleckého skandálu a zjišťuje, kolik zrůdností nacisté na poli umění napáchali a že řada z těchto zločinných křivd není dodnes uznána, natož napravena.

Metafora, 392 stran, 347 Kč

Foto: Metafora, Novinky

Obal knihy

Pavel Kosatík: Slovensko - 30 let poté

Kam se ubíral slovenský národ za uplynulých třicet let samostatnosti? Precizně zpracovaný vhled do dění u našich sousedů a na vývoj vztahu Slováků a Čechů od jednoho z nejuznávanějších českých spisovatelů současnosti. Před třiceti lety zanikl společný česko-slovenský stát. Každá z obou nových národních společností se, teď už sama, vydala po vlastní cestě. Od té doby se říká, že vztahy obou národů jsou lepší než kdykoli v minulosti. A asi je to pravda, příčiny většiny dřívějších konfliktů odpadly. Víme ale jedni o druhých dost? Neplatíme za to oddělení větší vzájemnou lhostejností?

Práh, 277 stran, 299 Kč

Foto: Práh, Novinky

Obal knihy

František Niedl: Plavba do nenávratna

Michal Dabert je poněkud unaven životním stereotypem, do kterého se dostal ve společném životě s hollywoodskou hvězdou Joan Hartingovou. Joan ho sice miluje a téměř všechen svůj volný čas věnuje jen jemu, ale pro bývalého příslušníka cizinecké legie je rodinná idyla přece jen málo. A tak se Dabert rozhodne trochu si pročistit hlavu a vydá se na plavbu luxusním zaoceánským parníkem nazvaným Star of the Sea. Cesta vede z řeckého Pirea až do Spojených arabských emirátů, zpočátku vše probíhá dle plánu, Dabert si cestu užívá, a dokonce se seznámí se záhadnou dívkou, jenže po nějaké době loď zcela zmizí, aniž by vyslala jediný nouzový signál.

Moba, 280 stran, 329 Kč

Foto: Moba, Novinky

Obal knihy

Richard Ramirez: Night Stalker

Kniha Richard Ramirez: Night Stalker, kterou autor pečlivě zpracovával tři roky na základě téměř sta hodin exkluzivních rozhovorů s Richardem Ramirezem z kalifornské cely smrti, je definitivním příběhem nejobávanějšího amerického sériového vraha. Od Ramirezových prvních střetů se zákonem přes jeho nejvražednější stalkerské výpravy až po bezprecedentní policejní a civilní hon, který vyústil v jeden z nejsenzačnějších soudních procesů v dějinách Kalifornie.

Jota, 500 stran, 498 Kč

Foto: Jota, Novinky

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám