Hlavní obsah

Nové knihy: Rayenová, Viewegh a Kissinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska přichází z nenadálých končin a má rozličné formy. Právě o tom je nový román Michala Viewegha o citu stárnoucího spisovatele k ukrajinské uprchlici. Těžký osud mají i ženy kuchařky za druhé světové války ve Velké Británii. Musí totiž umět uvařit i z nuzných potravin. V nabídce nechybí ani deník herce Alana Rickmana, rozhovor s knězem psychoterapeutem nebo publikace slavného amerického diplomata Henryho Kissingera.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Alan Rickman: Deníky

Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalitu i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes. Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně a často i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné.

Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po Lásku nebeskou, filmy o Harrym Potterovi či Královu zahradnici, kterou i režíroval. Čtenáři se mohou těšit i na fotografickou přílohu.

Universum, 496 stran, 549 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Michal Viewegh: Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva

Stárnoucí spisovatel Mojmír se rozhodne během uprchlické krize ubytovat občany Ukrajiny prchající před válkou, a tak na prahu jeho sázavského domu jednoho dne stanou čtyřiatřicetiletá Oxana se synem Sašou. A plachá a věčně se za něco omlouvající Oxana nevědomky vyvolá v cynickém Mojmírovi city, o nichž si nemyslel, že jich ještě někdy bude schopen…

Ikar, 168 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Jennifer Rayenová: Na kuchyňské frontě

Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni značně kreativní. Za okny totiž zuří druhá světová válka a ponorky přerušily dodávky potravin, takže všichni musí vyjít s málem. Rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě, který vysílá nápadité recepty z dostupných surovin, vyhlašuje kuchařskou soutěž o místo první ženské spolu-moderátorky. Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci.

Ikar, 392 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Andrew Mayne: Námořní bouře

Tísňové volání přivede vyšetřovatelku Sloan McPhersonovou a jednotku Programu podvodního pátrání na výletní loď u pobřeží Fort Lauderdale, na níž došlo k záhadnému výbuchu.

Jelikož se zdá, že jde o útok ekoteroristy a že jsou v ohrožení další lodě, začíná závod s časem – navíc se blíží tropická bouře, která by mohla zničit všechny důkazy. Sloan je odhodlaná prozkoumat každou stopu, jenomže vyšetřování přehlíží klíčové detaily a vlažný přístup nadřízených také nevzbuzuje zrovna důvěru. Vyjde také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr. Text čte herečka Barbora Kodetová.

Kalibr, 280 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Daniela Šplíchalová: IVF Máma z Prahy

Životní příběh ženy, která bojuje s nespravedlností života a neplodností již řadu let. Kniha o cestě za miminkem plná lásky, ale i smutku.

Pro všechny, které se na své cestě nechtějí cítit samy a potřebují přítelkyni se stejným problémem. Pro ty, kteří zvažují umělé oplodnění či IVF podstupují, i pro ty, kteří mají někoho takového mezi blízkými. Pro každou z vás, která prodělala potrat a trápí se.

Esence, 160 stran, 349 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Petr Glogar, Josef Beránek: Tvořit nové věci

Rozhovor s knězem a psychoterapeutem Petrem Glogarem, organizátorem manželských setkání a vedoucí skupin mužské spirituality, kde se inspiroval prací amerického františkána Richarda Rohra. Podílel se na vybudování kláštera karmelitánů ve Slaném, a především před několika lety otevřel Fortnu, klášter na Hradčanském náměstí v Praze, který převrací zaběhnuté představy věřících i nevěřících o tom, co je klášter. Petr Glogar o Fortně hovoří jako o duchovním wellness centru, kam může každý přijít a něco se dozvědět o svém nitru. Knižní rozhovor mapuje jeho životní cestu a nevyhýbá se ani otázkám, jak se liší přístup kněze a psychoterapeuta, nakolik církev ochromilo sexuální zneužívání a vůbec zneužívání moci, a především v čem vidí cíl meditace a zda lze zažít Boží blízkost.

Vyšehrad, 248 stran, 369 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Henry Kissinger: Umění politické strategie

Henry Kissinger oslaví 27. května sté narozeniny. Zatímco většina lidí, kteří se dožijí tohoto věku, si jen stěží vzpomene na vlastní jméno, veterán americké politiky posledních šedesáti let přichází s novou knihou. Věnuje v ní pozornost strategickému myšlení šestice klíčových osobností 20. století. Každá z nich prokázala v nepříznivých podmínkách mimořádné vůdčí schopnosti a všechny Kissinger osobně poznal: Konrada Adenauera, Charlese de Gaulla, Richarda Nixona, Anvara Sádáta, Li Kuang-jaa a Margaret Thatcherovou. Autor přemítá, jaká poučení lze ze zkušeností těchto státníků odvodit.

Prostor, 552 stran, cena 697 Kč,

Foto: Prostor

Obal knihy

Ransom Riggs: Povídky podivných

Ještě dříve, než hlavní hrdinka slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně.

Jota, 174 stran, 348 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Ivar Leon Menger: Když přišlo zlo

Hluboko v severních lesích, v malé chatě na jezerním ostrově, s pevninou sotva viditelnou v dálce, žije šestnáctiletá Juno celý život v takřka kompletní izolaci od okolního světa. Společnost jí dělají jen rodiče a malý bratr Boy. Žijí v zaběhnutém rytmu – rybaření, vaření a hraní deskových her. A přesto žijí v permanentním strachu. Neboť na druhé straně jezera číhá nebezpečí – neznámí lidé, kteří se je snaží vypátrat a pomstít se celé rodině za to, co otec kdysi udělal. Ale máma s tátou jsou opatrní – sestavili pro všechny jasná pravidla, která se striktně dodržují, a vybudovali dokonce tajný úkryt, kde je rodina v bezpečí. Dokud se na den strýčka Oleho všechno nezmění a zlo se neobjeví tak blízko, že už se mu nedá uniknout. Z dětské pohádky se stává děsivá noční můra.

Metafora, 272 stran, 359 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Pavel Scheufler: Šumava za císaře pána

Šumava byla pro fotografy časů monarchie neobyčejně přitažlivým místem. Naplňovala romantické představy o divokém a pustém pralese s jeho staletými stromy, stržemi, slatěmi a malebnými jezery. Při bližším pohledu však vycházelo najevo, že je plná života a lidského hemžení. Ve velkém se tu těžilo dřevo, hledaly drahé kovy, rozvíjel se sklářský průmysl. Rozvíjely se osady a vesnice, vyrůstaly tu malebné zámečky a kostelíky. Právě o tomto už neexistujícím světě staré Šumavy vypráví nová kniha Pavla Scheuflera. Publikace přináší na 140 převážně dosud nepublikovaných fotografií z jeho rodinné sbírky a také poutavé texty, jak tyto fotografie číst.

Slovart, 160 stran, 499 Kč

Foto: Slovart

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám