Hlavní obsah

Nové knihy – Michael Cunningham, Irena Obermannová, John Arcudi i Doug Mahnke

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se návrat do časů po dovolených a prázdninách charakterizuje i pestrá knižní nabídka. Mistr dialogů americký prozaik Michael Cunningham nabízí pohled na současný New York, bouřlivák Norman Mailer zase přibližuje atmosféru roku 1967 ve Washingtonu a kampaň proti válce ve Vietnamu. Česká prozaička Irena Obermannová uvádí současný příběh ženy řešící problémy kolem nové i „staré“ lásky. Wiliam Peter Blatty, spisovatel, filmový scenárista a producent, autor známého románu Exorcista, se vydal do nedávné historie a nakonec přispějí svým komiksem klasici John Arcudi a Doug Mahnke.

Článek

Michael Cunningham:

Za soumraku

Na Manhattan a vůbec celý New York se zaměřil Michael Cunningham, když sleduje osudy mužů a žen tohoto kulturního megacentra. Rebecca je editorkou „prestižního“ nezávislého časopisu, který však málokdo čte. Manžel Peter vlastní galerii a celkem nudné manželství funguje do doby, než se zamiluje do ženina bratra Ethana zvaného Omyl. Žil jsem tak, jak jsem chtěl a měl? ptá se najednou Peter, který cítí potřebu zpochybnit vše, čemu dosud věřil a plně se věnoval. „Krása není než počátek hrůzy,“ vybral si autor jako motto citát R. M. Rilkeho. I když se motiv může zdát laciný a povrchní, jde o román jako hrom.

Euromedia Group k. s. – Odeon, 224 stran, 249 Kč

Norman Mailer:

Armády noci

Spisovatel a novinář Norman Mailer v dvoudílné knize Armády noci zpracovává historickou událost – protestní pochod na Pentagon v říjnu 1967 v rámci kampaně proti válce ve Vietnamu – a umně přitom propojuje fikci se skutečností. První část se jmenuje Dějiny jako román, popisuje v ní vlastní zážitky účastníka pochodu, a druhá nese název Román jako dějiny. V ní zase představil tuto akci v historických a společenských souvislostech americké společnosti. Samotný pochod přitom líčí z perspektivy nezúčastněného reportéra. Kritika si cenila, že právě tato literární forma mu umožnila odkrýt problémy tehdejšího světa.

Jota, 304 stran, 278 Kč

Irena Obermannová:

Tajná kniha

Tajná kniha vypráví o vášni pociťované k významnému muži, ale nejenom o tom, i o dnešní Praze, o stavu české společnosti a o ovzduší v ní. S novou komplikovanou láskou musí hrdinka řešit i předchozí, také nejednoduchý vztah se ženatým mužem, s nímž prožila mnoho let a konečně se smířila se všemi omezeními, která takový milenec přináší. Formu deníku zvolila Irena Obermannová z důvodů uměleckých a ze stejných příčin se v příběhu vyskytuje postava významného muže symbolizujícího dávné ideály, které se vytrácejí, a jejichž nositel je osamělý a ztracený.

Motto, 224 stran, 249 Kč

William Peter Blatty:

Dimiter

Děj příběhu o Dimiterovi, „agentovi z pekel“, začíná v roce 1973 v Albánii. Státní policie se tam všemožnými, i těmi nejdrastičtějšími prostředky snaží získat informace od záhadného podezřelého cizince – Dimitera. Tomu se však podaří uprchnout a zároveň splnit své poslání. Je to částečně detektivní příběh a náboženský thriller. Po nějaké době se totiž začnou v jedné jeruzalémské nemocnici dít záhadné věci, pro které není logické vysvětlení a jež vyvrcholí řadou stejně nevysvětlitelných úmrtí. Jde o další výsledek Dimiterovy mise? Souvisí události v Albánii s těmi jeruzalémskými? Podaří se jeruzalémskému detektivu Meralovi odhalit složité předivo temného případu?

Jota, 224 stran, 329 Kč

John Arcudi, Doug Mahnke:

Maska omnibus 2

Mystický artefakt z dávných dob, relikvie známá pouze jako Maska, propůjčuje svému nositeli takřka neomezenou moc... Ve druhém omnibusu s příběhy o ní čeká milovníky komiksů ke čtyřem stovkám stránek s fantasmagorickými dobrodružstvími, které to svého času dotáhly s hlavní hvězdou Jimem Carreym až na stříbrné plátno. Tenhle karnevalově psychotický kolotoč roztočí borci jako je Evan Dorkin, Kyle Hotz, Bob Fingerman, Peter Gross, John Arcudi, Doug Mahnke a další, z nichž ani jeden - jak píší znalci o komiksu - to asi nemá v hlavě tak úplně v pořádku.

BB art, 384 stran 890 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám