Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu dostala americká básnířka Louise Glücková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získala americká básnířka Louise Glücková. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská královská akademie věd. V češtině například vyšly její sbírky Divoký kosatec a Noc věrnosti a ctnosti.

Foto: Profimedia.cz

Louise Glücková s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou na snímku z roku 2016

Článek

Švédská akademie Louise Glückovou ocenila za její „nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální”.

Za sbírku veršů Divoký kosatec Glücková v USA obdržela již v roce 1993 Pulitzerovu cenu. Dějištěm je autorčina vlastní zahrada, v níž se prolínají a doplňují tři hlasy: hlas lidské postavy, hlas rostlin a hlas Boha. Kniha nazvaná Noc věrnosti a ctnosti pak odráží především stárnutí.

Letošní ročník neměl jasného favorita. Podle švédských literárních kritiků měli šanci kanadská básnířka Anne Carsonová, francouzský romanopisec Michel Houellebecq, americký autor Thomas Pynchon či spisovatelka z karibského ostrova Antigua Jamaica Kincaidová. Sázkaři favorizovali i kanadskou spisovatelku Margaretu Atwoodovou, ruskou autorku Ljudmilu Ulickou, japonského spisovatele Harukiho Murakamiho či Keňana Ngugiho wa Thiong'o.

Nakonec však Nobelova cena za literaturu putuje k americké básnířce Glückové, která se jí dočkala za svůj nezaměnitelný styl.

Pět z posledních šesti Nobelových cen za literaturu si odnesla Evropa. Například africkému literátovi bylo toto ocenění uděleno naposledy v roce 2003.

Loňská kontroverze

Nobelova cena za literaturu má obvykle každý rok jen jednoho laureáta. Výjimkou byl loňský ročník, kdy Švédská akademie vyhlásila současně držitele za roky 2018 a 2019. Cena totiž nebyla v roce 2018 udělena kvůli sexuálnímu skandálu, který akademií otřásl.

Nobelovy ceny za literaturu mají Peter Handke a Olga Tokarczuková

Kultura

Loni dostali Nobelovu cenu za literaturu polská spisovatelka Olga Tokarczuková (za rok 2018) a rakouský dramatik Peter Handke (za rok 2019). Udělení ceny Handkemu vyvolalo mnoho kritiky kvůli obdivu, který literát projevoval vůči srbskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi.

Popírač genocidy? Nobelova cena pro Handkeho na Balkáně vyvolala pobouření

Kultura

Švédi hájí Nobelovu cenu pro Handkeho. Sympatie k válečným zločincům nevadí

Kultura

Kvůli koronaviru se letos předání Nobelových cen uskuteční bez osobní účasti laureátů. Ceremoniál se každoročně koná 10. prosince, v den výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S oceněním se letos pojí odměna deset milionů švédských korun (25,9 milionu Kč), což je o milion švédských korun více než loni.

Nobelovu cenu za lékařství získali vědci za objev viru hepatitidy C

Evropa

Nobelovu cenu za fyziku získali vědci za průlomový výzkum černých děr

Věda a školy

Nobelovu cenu za chemii získaly dvě vědkyně za „molekulární nůžky”

Věda a školy

V předchozích dnech byly rozdány ceny za lékařství, fyziku a chemii. V pátek se svět dozví jméno nositele Nobelovy ceny za mír, v pondělí pak za ekonomii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám