Hlavní obsah

Nezávislá CD: Semafor, komisař Maigret, Tomáš Kočko i Emma Göring

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimo oblast globálních labelů se vynořila třeba CD Semaforu a písničkáře Tomáše Kočka či audioknihy s komisařem Maigretem a příběhem Emmy Göring.

Foto: Supraphon

12 CD v souboru Semafor

Článek

Jiří Suchý: Semafor: léta sedmdesátá a osmdesátá

Na 12 CD se vešlo shrnutí nahrávek Semaforu ze 70. a 80. let. Zpívají a hovoří Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jiří Šlitr, Věra Křesadlová, Jiří Datel Novotný, Michal Prokop, Jiří Helekal, Hana Zagorová, Karel Gott, Naďa Urbánková, Josef Dvořák, Zuzana Burianová, Eva Olmerová, Eva Pilarová, Michael Kocáb a další.

Básník a textař Jiří Suchý i v dobách útlaku a nepohody ve spolupráci s Ferdinandem Havlíkem stvořil mimořádné dílo: stovky písní, které by se za příznivějších okolností staly evergreeny a desítky skvělých divadelních textů.

Tomáš Kočko: Cestou na jih

Nové album Tomáše Kočka & Orchestru Cestou na jih je veselým i „zadoomaným“ putováním moravskými etnoregiony z jeho rodného severu přes tajemné Kopanice až na vinný jih. Žánrovou pestrostí a nadhledem odkazuje ke staršímu albu Poplór a tak uslyšíte symfonickou pompu, koketování s heavy metalem, nefalšovanou dechovku, ulítlý dixieland či prostou linku cimbálu na pozadí beat boxu se zpěvem Alice Holubové.

5x komisař Maigret podruhé

Foto: Radioservis

Georges Simenon: Pětkrát komisař Maigret

Georges Simenon: Pětkrát komisař Maigret

Druhý komplet případů komisaře Maigreta obsahuje příběhy Maigret v lázních, Maigret a zbytečné starosti, Maigret a lovec zvuků, Maigret a tulák, Maigret a Dlouhé Bidlo.

Titulní roli namluvil Rudolf Hrušínský st., dále hrají  Josef Somr, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Růžena Merunková, Jiří Štěpnička, Vlastimil Hašek, Vladimír Brabec, Jaroslava Adamová, Jiří Holý.

Enigma Emmy Göring

Foto: Radioservis

Enigma Emmy Göring

Česká rozhlasová inscenace, která vychází na tomto CD, se stala vítězem festivalu Prix Bohemia 2010, v anketě Neviditelný herec ji posluchači označili za nejlepší hru roku a výkon Hany Maciuchové za nejlepší herecký výkon roku 2010.

Je to příběh života, který se odehrával mezi kýčem a terorem, tak charakterizoval svoji rozhlasovou hru Enigma Emmy Göring německý autor Werner Fritsch. K jejímu napsání ho inspirovaly paměti druhé ženy nechvalně známého nacistického pohlavára Hermanna Göringa.

Žítkovské bohyně

Foto: Radioservis

Žítkovské bohyně

Příběh je inspirovaný skutečností. Žítkovské ženy byly obdařeny výjimečnými schopnostmi - uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Proto jim místní říkali bohyně a šplhali za nimi do strmých svahů kopců Bílých Karpat. Vyhledávali je po věky a jejich sláva se nesla daleko za hranice Moravy. Audio verze knihy Kateřiny Tučkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám