Hlavní obsah

Nestor českého bigbítu Petr Janda vzpomíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Dávno, převzatým ze jména olympické písničky z roku 1994, sepsal své vzpomínky nestor českého bigbítu kytarista, zpěvák, skladatel a ústřední postava skupiny Olympic Petr Janda. Ty naopak docela nedávno získaly svou audioknižní podobu v podání autora samotného.

Foto: Supraphon

Petr Janda je ve svém vyprávění otevřený.

Článek

Hned na úvod se sluší zdůraznit, že v případě vlastní interpretace jde o nápad nadmíru dobrý. Janda se ukazuje jako dobrý vypravěč jak po obsahové stránce, tak co se týká přednesu vlastního textu. Hovoří svým zvučným podmanivým hlasem a příběh tak získává autenticitu, věrohodnost a působivost.

Dále je nutno přiznat, že se jedná o autobiografii otevřenou a upřímnou. Janda se nevyhýbá ani bolestným momentům, jakými jsou smrt jeho první ženy a syna Petra, ani momentům palčivým, jimiž jsou po léta zcela přerušené vztahy s mladším bratrem Slávkem.

Začíná své vyprávění od naprostého začátku, tedy od dětství na pražských Vinohradech, přes první setkání s hudbou, hodiny houslí až po první zásah bigbítovou horečkou. Přibližuje své amatérské začátky, zrod skupiny Olympic a její vzestup na piedestal české rockové scény. Objasňuje personální proměny v řadách kapely, stylové neshody s Jiřím Kornem či Petrem Hejdukem. Seznamuje posluchače i s tragickým osudem pianisty Olympiku Miroslava Berky a jeho rodiny.

RECENZE: Výrazné písničky, poctivý zvuk i něco navíc. To je šedesátiletý Olympic

Kultura

Jak už to v kapelních ságách bývá, životní osudy Petra Jandy jsou logicky po desetiletí úzce spjaty s osudy kapely Olympic, objevují se i časté vzestupy a pády. Otevřeně vypráví o nemastné neslané etapě existence skupiny na počátku sedmdesátých let, kdy její příklon k poněkud fádnímu popu znamenal i razantní odliv rockových fanoušků.

S o to větší radostí se pak ke kapele vrátili, když její hudba získala nový říz mimo jiné s příchodem basisty Milana Brouma.

Janda vypráví svůj životopis až do současnosti, tedy doby, kdy překročil osmdesátku a Olympic šedesát let existence.

Kromě toho je nahrávka prokládána písněmi kapely z nejrůznějších období existence včetně zamyšlené titulní písně Dávno. I o předěly uvnitř jednotlivých kapitol se Janda postaral osobně riffy své kytary. Výsledkem je poslech nejen zajímavý, ale i pestrý a poutavý.

Vyprodané koncerty i trable na letišti. Skončilo americké turné Petra Jandy

Kultura

Se šedesátiletým Olympikem lze stále létat vzhůru

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Dávno plus - Petr Janda

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám