Hlavní obsah

Nejočekávanější filmy roku 2023

V letošním roce se filmoví diváci mohou těšit hned na několik premiér. Podívejte se na deset nejočekávanějších filmů roku 2023.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

1. Oppenheimer

Životopisné drama vypráví příběh amerického teoretického fyzika Roberta Oppenheimera, který byl součástí projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v utajované laboratoři. V hlavní roli se představí Cillian Murphy (Peaky Blinders) po boku Emily Bluntové, Matta Damona nebo Roberta Downey Jr.

2. John Wick: Kapitola 4

Je tomu už téměř deset let, co se divákům poprvé představil legendární zabiják na odpočinku John Wick (Keanu Reeves). Ve čtvrté kapitole Wick odhalí způsob, jak porazit Nejvyšší radu. Do cesty se mu ale postaví nový nepřítel spolu s mocnými spojenci po celém světě.

3. Wonka

Kdo by neznal Willyho Wonku, jeho továrnu na čokoládu a malé lidičky Umpa Lumpy? Chystaný film Wonka se tentokrát zaměří na Willyho mládí a diváky zavede do dob jeho prvních dobrodružství a setkání právě s Umpa Lumpy. V hlavní roli předchozí představitele Wonky Gena Wilderova (1971) a Johnnyho Deppa (2005) vystřídá Timothée Chalamet.

4. Duna: Část 2

Timothée Chalamet ztvární jednu z hlavních rolí i v dalším očekávaném filmu letošního roku, a to v pokračování úspěšného sci-fi Duna. Film se odehrává na planetě Arrakis, známé jako Duna. Je to sluncem spálená poušť, kde se skoro nedá žít, ale těží se tam velké bohatství, vzácné koření melanž. Ve druhé části se Paul Atreides připojí k tamním obyvatelům Fremenům, mezi nimiž žije i jeho múza Chani (Zendaya). Paul chystá pomstu, bude ale muset učinit i zásadní rozhodnutí.

RECENZE: Duna. Opulentní podívaná, ale přece jen nuda

Film

5. Mission: Impossible Odplata (První část)

Na další díl ze série Mission: Impossible o Ethanu Huntovi v podání Toma Cruise se mohou diváci těšit již tento rok. Odplata je pokračováním filmu Mission: Impossible Fall Out z roku 2018 a celkově sedmým snímkem této série. O čem další pokračování bude, zatím není známo, fanoušci se ale jistě dočkají obdobně podařené podívané, jakou poskytly předchozí filmy.

RECENZE: Už první část Mission: Impossible Odplaty je moc dlouhá

Film

6. Killers of the Flower moon

Mezi nejočekávanější filmy se řadí také tento snímek s Leonardem DiCapriem a Robertem de Nirem v hlavních rolích. Vypráví příběh členů amerického indiánského kmene Osage, kteří ve 20. letech minulého století zbohatli díky ropě vytěžené na jejich území. S velkými penězi ale přišla i série záhadných vražd, které chce vyřešit nedávno vzniklá FBI. Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy Davida Granna (v ČR přeloženo jako Krvavé prachy).

10 tipů na snímky s oscarovým hercem Leonardem DiCapriem

Film

7. Vřískot 6

Milovníky dnes již legendární série hororových filmů Vřískot s maskovaným vrahem jistě potěší v pořadí již šesté pokračování. Tentokrát se přeživší z předchozího příběhu snaží začít znovu v lidnatém New Yorku. Ale ani v milionovém městě se zdá se nejde odprostit od minulosti. Fanoušky populárního netflixového seriálu Wednesday potěší Jenna Ortega v hlavní roli.

8. Indiana Jones a nástroj osudu

Také kultovní série filmů o Indianu Jonesovi v podání Harrisona Forda se dočká pokračování. Tentokrát diváky zavede do roku 1969, tvrdých bojů o dobytí vesmíru. Jones si žije poklidným životem, když se ale dozví, že Američané ve snaze porazit Sovětský svaz naverbovali do vesmírného boje bývalé nacisty, rozhodne se zakročit.

RECENZE: Indiana Jones a nástroj osudu: Méně vtipu, více akčních a digitálních scén

Film

9. Strážci Galaxie: Volume 3

Dobrodruh Peter Quill s partou superhrdinů se opět vrací na filmová plátna. Tentokrát bude muset sestavit tým na ochranu vesmíru i svých blízkých. Pokud by se jim mise nepodařila, mohlo by to znamenat konec Strážců, tak jak je známe. Strážci Galaxie přitom nejsou jediným filmem, kterým chce Marvel letos potěšit diváky. Těšit se mohou například i na dobrodružný snímek Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo na nového Spider-Mana: Napříč paralelními světy.

RECENZE: Strážci galaxie se protančili trilogií věrni soundtracku z kazeťáku a duchovnímu otci Gunnovi

Film

10. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Dobrodružná fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů vychází z úspěšné stolní hry (v Česku známá také jako Dračí doupě). Ve filmu se divák setká s okouzlujícím zlodějem a skupinou nepravděpodobných dobrodruhů. Bude sledovat jejich snahy o velkolepou loupež s cílem získat cennou relikvii. Jenže nic nejde tak hladce, jak si lidé naplánují.

Trailer k filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějůVideo: CinemArt

RECENZE: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Fantasy, kterou je snadné si zamilovat

Kultura

Další filmové novinky 2023

Za zmínku stojí také další pokračování boxerského Creed III s Michaelem B. Jordanem, v pořadí již desátý film ze série Rychle a zběsile 10, akční fantasy o superhrdinovi Shazam! Hněv bohů, akční komedie o panence Barbie s Margot Robbie v hlavní roli, sci-fi thriller 65 o pilotovi, jenž se ocitne na Zemi před 65 miliony let, slovenské historické drama podle knižní předlohy Služka nebo český film Bratři.

Služka. Film podle knihy Hany Lasicové vypráví příběh křehké lásky z časů rozpadajícího se Rakouska-Uherska

Film

Anketa

Na který z filmů se nejvíce těšíte?
Oppenheimer
11,2 %
John Wick: Kapitola 4
25,3 %
Wonka
2,9 %
Duna: Část 2
14,6 %
Mission: Impossible Odplata (První část)
4,5 %
Killers of the Flower moon
2,4 %
Vřískot 6
2,1 %
Indiana Jones a disk osudu
16,1 %
Strážci Galaxie: Volume 3
18,2 %
Dungeons & Dragons: Čest zlodějů
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11279 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám