Hlavní obsah

Služka. Film podle knihy Hany Lasicové vypráví příběh křehké lásky z časů rozpadajícího se Rakouska-Uherska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých kin míří nový slovenský film Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské. Historické drama vypráví příběh mladičké Anky, která odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Ve středu představilo první trailer. Film vznikl podle úspěšné knihy Hany Lasicové, která v ní sepsala vzpomínky své tety.

Trailer k filmu SlužkaVideo: CinemArt

 
Článek

V hlavních rolí se divákům představí Dana Droppová a Radka Caldová, ve vedlejších pak Anna Geislerová, Vica Kerekes, Karel Dobrý, Cyril Dobrý a Zuzana Mauréry. Společně je zavedou do domu vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny.

Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový.

Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií“ měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala.

Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie.

Emília Vášáryová: Slovo nuda bylo v naší rodině zakázané

Styl

Film je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně s režisérkou Solčanskou i spoluautorkou scénáře. „Ústřední postava Anky má svůj předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ přibližuje pozadí příběhu.

V kinech bude mít Služka premiéru 16. března.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Může se vám hodit na Zboží.cz: Služka - Hana Lasicová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám