Hlavní obsah

RECENZE: Už první část Mission: Impossible Odplaty je moc dlouhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála třicet let uplynulo od doby, kdy se i v Praze poprvé natáčela Mission Impossible s Tomem Cruisem v hlavní roli Ethana Hunta. Nyní se člen elitního týmu CIA, který pracuje jen na základě vzkazu a na misích, které sám odsouhlasí, vrací do kin.

Trailer filmu Mission: Impossible Odplata - První částVideo: CinemArt

 
Článek

Ve filmu s podtitulem Odplata se zároveň hned v názvu dozvídáme, že jde o První část. Už z toho je tedy zjevné, že kdo chce vidět film s jasným koncem, musí si počkat ještě rok, než bude mít premiéru Mission: Impossible 8.

Mission: Impossible Odplata - První část má velmi moderní zápletku. Svět ohrožuje zlá umělá inteligence Entita, která dokáže předvídat každý protivníkův krok a mohla by zničit celé lidstvo. Ethan s týmem Impossible Mission Force k ní tedy musí najít klíč, přesněji řečeno jeho dvě části, spojit je a svět zachránit.

Není pochyb o tom, že zápletka každé Mission: Impossible je jen prostředkem nebo dokonce záminkou k tomu, aby diváci užili dostatek akčních scén a kaskadérských kousků, do kterých se Tom Cruise pořád ještě pouští sám. Není tomu jinak ani tentokrát.

Nejočekávanější filmy roku 2023

Kultura

Úvod, který zápletku představí, je nicméně příliš rozvleklý, upovídaný, a kdyby v něm chtěl člověk hledat logiku, asi by se se zlou potázal. Není příliš jasné ani to, proč Entita nekoná, proč potřebuje ku pomoci lidské padouchy (ano, aby měl Hunt protivníky) ani jaká je jejich motivace jí pomáhat. Navíc to dost vypadá, že se nejnovější díl série bere až příliš vážně.

Foto: CinemArt

Akce s motorkou patří k nejzábavnějším. Tom Cruise je ve skvělé kondici.

Naštěstí se postupem času do filmu pořádná akce, nadsázka i lehkost, které žánr vyžaduje, přece jen dostaví. A s nimi nastoupí i lehká letní zábava, která vyvolá na tváři přesně onen přihlouplý úsměv, jenž k Mission: Impossible stejně jako k jiným filmům tohoto žánru neodmyslitelně patří.

Řadu z nich také Mission: Impossible Odplata - První část chtě nechtě připomene, ať je to série Rychle a zběsile nebo bondovky. A do děje se vrací i Huntova minulost, zloduch Gabriel (hraje ho Esai Morales) znal Ethana už v dobách, kdy ještě nebyl elitním agentem, a ví o něm a jeho slabinách prakticky všechno.

Stárnoucí Tom Cruise v Top Gunu: Maverick pořád machruje

Film

Tom Cruise, který loni skoro šokoval návratem v Top Gun: Maverick, už tentokrát bezchybnou vizáží jedenašedesátiletého „mladíka“ moc nepřekvapí. Přesto je pořád zábavné a místy i dechberoucí ho vidět v kouscích, za které by se nemusel stydět vrcholový kaskadér. Honička na jedoucím vlaku, jízda se skoky na motorce, přestřelka v poušti, akční scény v Římě a řada dalších dokazují jeho až neuvěřitelnou schopnost odevzdat sérii doslova všechno. A dobře s ním ladí nová kráska v podání Hayley Atwellové.

Přesto je oněch 163 minut první části příliš dlouhých na to, aby film bavil nepřetržitě. Ale to už se u blockbusterů stalo skoro pravidlem.

Ostatně Nolanův Oppenheimer, který má premiéru příští týden, trvá plné tři hodiny. Spolu s ním vstoupí do kin „jen“ dvouhodinová Barbie, a bude určitě zajímavé sledovat, jak se tyto tři letní hity, které přicházejí prakticky současně, o diváky v kinech poperou.

Mission: Impossible Odplata - První část
USA 2023, 163 min. Režie: Christopher McQuarrie, hrají: Tom Cruise, Esai Morales, Vong Rhames, Hayley Atwellová a další

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Může se vám hodit na Zboží.cz: Top Gun: Maverick DVD

Reklama

Výběr článků

Načítám