Hlavní obsah

Ozdobou zahajovací festivalové party bude dvoumetrový mečoun

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Dva metry dlouhý mečoun ulovený v Tichomoří bude ozdobou grilu na terase baru Rendez-vous v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech při páteční party pořádané k příležitosti slavnostního zahájení letošního 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchař GH Pupp Radek Kotlán s mečounem.

Článek

„Mečoun sice měří zhruba dva metry, ale zhruba polovinu jeho délky tvoří pouze meč. I tak ale váží přibližně 46 kilogramů,“ uvedl šéfkuchař GH Pupp Radek Kotlán.

„Budeme ho grilovat a porcovat přímo před návštěvníky zahajovacího večera na zahrádce. Kořenit jej budeme střídmě solí, trochou pepře, bylinkami a citrónem,“ konstatoval šéfkuchař.

Kotlán označuje ovšem strukturu celého menu za kombinaci česko - mezinárodní kuchyně. Velká část nabídky v menu přitom bude tentokrát postavena na zelenině, ať na grilované nebo v salátech.

„O zeleninu v různých úpravách je stále větší zájem. Dokonce i já sám jsem se k ní přeorientoval od dosud dominantního masa,“ prozradil Kotlán.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kuchařka GH Pupp Magda připravuje studenou kuchyni.

Přes to všechno milovníci masa nepřijdou zkrátka. Na zahrádce totiž nebude tradičně chybět velký grilovací tál, na kterém se budou připravovat například vepřová žebírka s medem nebo kuřecí stehenní řízky s chilli.

„Počítá se ovšem i se zmiňovanou grilovanou zeleninou, kuřecím gyrosem na rožni, péct budeme francouzské palačinky a k dispozici zde bude rovněž zmrzlinový bar,“ popisoval Kotlán.

Slavnostní sál GH Pupp bude patřit studené kuchyni a hlavním jídlům. „Ze studených předkrmů bych vypíchl aspik z telecího masa s kořenovou zeleninou nebo paštiku z králičích jater v mandlové krustě,“ uvedl šéfkuchař.

Mezi hlavními jídly to bude pečená krkovice po selsku nebo hovězí plec sous vide, což je přívlastek označující, že maso bylo připravované ve vodní lázni.

 Čeká se tisícovka hostů

V baru Rendes-vous bude stát salátový bar. „Také tu budeme krájet maso do růžova pečené chuck roll,“ uvedl šéfkuchař. Kdo by nevěděl, co to znamená chuck roll, tak opékat se bude hovězí krk. Studené předkrmy a saláty najdou návštěvníci zahajovací party také v Zrcadlovém sále.

„Připravíme sem například čekankové lístky s pomerančovými segmenty nebo baby špenát s granátovým jablkem,“ uvedl Kotlán s tím, že lívance se zde budou podávat s lesním ovocem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cukrářky GH Pupp Helena a Katrina připravují řez Florencie.

Sladkou tečku nabídne také Malá dvorana GH Pupp. „Zde budou dezerty, jako například jahodové tartaletky, což jsou pečené košíčky z lineckého těsta. Připravíme rovněž pečenou čokoládu a mousse z bílého jogurtu, tedy našlehanou směs jogurtu se smetanou,“ poznamenal Kotlán.

Hosté, kterých je očekáváno kolem tisícovky, se nemusí obávat, že by žíznili.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Petr Masák z kuchyně GH Pupp má na starosti loupání nekonečného množství cibule.

„Připraveny jsou veškeré nápoje, hlavně tedy voda, pivo Lobkowicz a moravské vína. Pokud by to ale některému z hostů nestačilo, může si na některém z našich barů či v restauracích, které budou při zahajovacích akci otevřené až do ranních hodin, pořídit například francouzské šampaňské nebo některou z mnoha druhů whisky či kvalitní kubánské doutníky,“ uzavřel vedoucí stravování v GH Pupp Richard Lhoták.

Reklama

Výběr článků

Načítám