Hlavní obsah

Režisér Matěj Chlupáček: Kulisy k seriálu To se vysvětlí, soudruzi! jsme si schovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s paranormálními jevy v podání komunistických vyšetřovatelů je zápletkou nového komediálního seriálu To se vysvětlí, soudruzi!, který se odehrává v socialistickém Československu 80. let. Seriál odvysílá Česká televize příští rok na jaře, už letos jej ale divákům představila během letošního karlovarského filmového festivalu.

Režisér Matěj Chlupáček o seriálu To se vysvětlí, soudruzi!Video: Novinky

 
Článek

Režisér seriálu Matěj Chlupáček se Novinkám svěřil, že schovali kulisy z natáčení a doufají, že se seriál dočká i druhé řady. Seriál vychází ze skutečné Psychoenergetické laboratoře, která v 80. letech existovala pod ČVUT a VŠCHT, ovšem seriálové kulisy se výrazně liší.

Podle Chlupáčka se je rozhodli stylizovat po vzoru ikonického návrháře kulis Kena Adama, který proslul zejména svými futuristickými návrhy bondovek ze 60. let: „Má to v sobě hezkou brakovitost, která mě bavila. Dále jsme měli inspiraci Fantomasovým sídlem a podobné reference. Dohromady to vytvořilo náš ústav paranormálních jevů, který jsme postavili na Kavčích horách.“

Foto: Novinky

Režisér ve Varech kromě svého filmu Úsvit představil i seriál To se vysvětlí, soudruzi

„Kulisy se rozložily, protože jsme v nich dotočili, ale nechali jsme si je všechny. Doufáme, že se nám podaří přejít k druhé sérii, kde je postavíme znovu,“ dodal.

Jan Cina a Jiří Macháček

Role vyšetřovatele a nadšence do paranormálních jevů se v seriálu ujal Jan Cina. Jeho skeptického kolegu hraje Jiří Macháček, pro kterého se jedná o první seriálovou roli. Dvojici pak doplňují Anna Fialová a Leoš Noha v rolích agentů StB, kteří jim neustále dýchají na záda.

To se vysvětlí, soudruzi! aneb paranormální jevy v bývalém Československu

Kultura

Podle Chlupáčka se o nejvtipnější zážitky během natáčení postarala postava Fialové. Ta hraje horlivou a agresivní estébačku, která se nebojí napadnout ani papeže. „Má opravdu ohromné množství vtipných situací. Například epizoda, která končí příjezdem papeže do Československa, a její útok na něj, je všeříkající,“ uvedl Chlupáček.

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! připravuje Česká televize v koprodukci ZDF. I když odkazuje na dobu před čtyřiceti lety, tak má výrazně mladý režisérský a scénaristický tým. Kromě Chlupáčka se na přípravě podíleli scénáristé Miro Šifra, Lucie Vaňková a Marie Stará.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Část kulis seriálové laboratoře

„Všichni čtyři máme společné to, že nám je dohromady maximálně sto let,“ poznamenal k tomu Chlupáček. „Nemyslím si ale, že se v té době musíte narodit, abyste o ní mohli psát,“ doplnil.

Premiéra bude na jaře

Seriál uvidí diváci příští rok na jaře. Česká televize jej ale v předstihu veřejnosti představila na letošním 57. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary ve svém Domě ČT. Režisér Matej Chlupáček přitom do Varů přivezl i svůj snímek Úsvit, který se ucházel o cenu v hlavní soutěži festivalu.

Matěj Chlupáček: Máme velkou historii sci-fi a fantasy filmů

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Česká televize

Výběr článků

Načítám