Hlavní obsah

To se vysvětlí, soudruzi! aneb paranormální jevy v bývalém Československu

To se vysvětlí, soudruzi! Tak se jmenuje nový osmidílný komediální seriál o Ústavu paranormálních jevů v bývalém Československu. Česká televize jej v koprodukci s německou ZDF právě natáčí v ateliéru na Kavčích horách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Kobr (zleva), Jan Jackuliak, Jan Cina, Kampan Soni, Michal Kern a Richard Stanke

Článek

„V Československu v 80. letech skutečně existoval ústav, který se zabýval paranormálními jevy, a my jsme se touto institucí pro náš seriál inspirovali. Bude plný záhad, které mají reálné vysvětlení, ale občas naši vyšetřovatelé zjistí, že ne všechno se dá vysvětlit rozumem,“ uvedl producent a režisér Matěj Chlupáček.

Macháček, Cina a Termerová

V hlavních rolích se představí Jiří Macháček jako k paranormálním jevům skeptický vyšetřovatel David Zajíc a Jan Cina jako naivní a nadšený vědec Vojta Bek. Mají za úkol vyšetřovat únosy mimozemšťanů, náboženské zázraky nebo útoky strašidelných příšer.

A aby to neměli zbytečně jednoduché, na záda jim neustále dýchá dvojice agentů StB – drsná agentka Snížková, kterou hraje Anna Fialová, a její kolega Hora, v podání Leoše Nohy.

V dalších rolích se objeví Lenka Termerová, hraje profesorku Miladu Minterovou, která je sice kandidátkou věd v oboru energetiky, ale v ústavu dělá sekretářku. Michal Kern a Tomáš Kobr hrají vyšetřující techniky, které spojuje i příjmení, takže se jim obecně říká Junovci.

Výměnného pracovníka z Indie, jenž se v ústavu ocitl omylem, hraje Kampan Soni a Jan Jackuliak zase soudního lékaře, který se nebojí experimentovat. Šéfa a zakladatele ústavu, pro něhož je nejdůležitější sebeprezentace, pak hraje Richard Stanke.

K vidění příští rok

Seriál režírují Matěj Chlupáček a Michal Samir podle scénáře Mira Šifry, Lucie Vaňkové a Marie Staré.

V ateliéru na Kavčích horách byla postavena laboratoř Ústavu paranormálních jevů. V ní se odehrávalo natáčení, na které byli pozváni novináři. Na obrazovkách ČT by se měl seriál objevit na jaře příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám