Hlavní obsah

Filmový festival se blíží. V Thermalu vrcholí stavební úpravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hotelu Thermal v Karlových Varech, který bude již za necelé tři týdny srdcem letošního 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu, finišují poslední stavební práce a také se pilně uklízí. Drobné práce ještě probíhají například u hlavního vstupu do recepce a do pasáže hotelu. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lešení je u Thermalu jen kvůli posledním nedodělkům a brzy bude demontováno.

Článek

V pátek 30. června, kdy festival začíná, má být podle generálního ředitele Thermalu Vladimíra Nováka vše perfektně připravené: „Jsme o další krok dále, protože dokončujeme další části největší modernizace hotelu v jeho historii. Jde především o obálku hotelu, kdy v podstatě zbývají práce na zatěsnění posledních pár skleněných výplní.“

Tyto práce nelze dělat ze žebříku, a proto jsou v těchto místech ještě vidět zbytky lešení. „Do festivalu bude obálka hotelu ale hotová a tím bude hotová také jedna velká etapa rekonstrukce Thermalu, která začala před třemi roky,“ uvedl.

Probíhají úklidové práce

V současné chvíli probíhají mimo veřejné prostory ještě dokončovací práce na zásobovacím výtahu, který má sloužit v případě potřeby i jako požární výtah. „Instalují se tam dveře,“ ukazoval ve dvanáctém patře hotelu generální ředitel.

Původní dveře, včetně rámu, se instalují i u vchodu do otevřené pochozí části Thermalu ve směru od nábřeží Jana Palacha. „Díky automatickým dveřím tam nebude docházet k profukování pasáže hotelu,“ pochvaloval si Novák, podle kterého i všechny tyto práce mají být postupně dokončeny v příštím a přespříštím týdnu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jak ukazuje generální ředitel Thermalu Vladimír Novák, práce probíhají také na instalaci nového únikového výtahu hotelu.

„Mezitím se již začne navážet festivalové zařízení a zázemí,“ konstatoval ředitel, podle kterého jsou již rozděleny i kanceláře pro potřeby festivalu a také se dořešují kupříkladu přípojky elektriky.

„Omývají se okna, skleněná zábradlí, čistí se lustry, a to včetně velkého lustru u vstupu do velkého sálu, který bude omývat až těsně před festivalem horolezec, jenž s tím má již své letité zkušenosti,“ prozradil ředitel, podle kterého jsou práce na lustru tak komplikované, že mají trvat tři dny.

Změna vstupu k sálu

Změnil se také částečně hlavní vstup k velkému sálu. „V tuto chvíli tam ještě chybí nápis, protože festival by jej stejně překryl. Ale potom tam bude vrácen nápis ´Thermal sál´ tak, jak tam byl v 70. letech minulého století,“ uvedl Novák s tím, že se ke vstupu, ale i do šaten vrátila původní verze osvětlení podle návrhů manželů Machoninových.

Foto: Ruudolf Voleman, Právo

Za hotelem Thermal se začíná již připravovat KVIFF zóna.

Vedle vchodu již nejsou později dostavované sádrokartonové místnosti, které sloužily dříve jako pokladny, ale jsou přeměněny na prosklené místnosti. „Oproti minulému roku prošlo kompletní obměnou patro konferenčního sálu, kde je nová elektroinstalace, datové zásuvky, press centrum, ale i koberce,“ doplnil ředitel.

Investice za stovky milionů

Za poslední tři roky se do Thermalu investovalo zhruba 900 milionů korun. Celkové náklady na obnovu centra festivalu mají dosáhnout přibližně 1,1 miliardy korun.

Již dříve byly dokončeny kompletní rekonstrukce horních šesti pater pokojů a také zázemí hotelu. Hotel byl zateplen a osazen moderními okny, která uspoří podstatné náklady za teplo. Restaurovány byly artefakty umístěné v hotelu i v areálu Thermalu. Zcela v novém je bazénové a saunové centrum. Ve velkém sále je moderní promítací technika. Do příštích let se počítá s opravami podzemních garáží a také plata před Thermalem.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Může se vám hodit na Firmy.cz: HOTEL THERMAL****

Reklama

Výběr článků

Načítám