Hlavní obsah

Do Varů dorazí herečka Robin Wrightová. Seznam VIP hostů je kompletní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizátoři 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech v úterý oznámili další hvězdu, která letos na akci dorazí. Stane se jí americká herečka, režisérka a filantropka Robin Wrightová, známá mimo jiné ze seriálu Dům z karet nebo jako Jenny, životní láska Forresta Gumpa. Na závěrečném ceremoniálu získá Cenu prezidenta MFF KV.

Foto: Profimedia.cz

Robin Wrightová bude hostem 57. ročníku MFF KV.

Článek

Na její počest promítne karlovarský filmový festival její oblíbený film Princezna nevěsta (1987), který je dnes již považován za filmovou klasiku.

Foto: Profimedia.cz

Robin Wrightová v roli Jenny, životní lásky Forresta Gumpa (Tom Hanks).

Robin Wrightová, herečka, režisérka a filantropka

  • Narozena 8. dubna 1966.
  • Nedávno režírovala první celovečerní titul Země, hrála v něm hlavní roli. Premiéru si odbyl na festivalu Sundance. Krátce poté režírovala několik epizod seriálů Ozark a Jen mi dál lži.
  • Lásku k režii realizovala i v několika epizodách populárního seriálu Dům z karet. V něm také hrála.
  • V roce 2017 si zahrála poručici Joshi ve filmu Blade Runner 2049 či generálku kmene Amazonek Antiope ve filmech Liga spravedlnosti a Wonder Woman, nejvýdělečnějšího „superhrdinského“ snímku všech dob. Následující rok si roli Antiope zopakovala ve filmu Wonder Woman 1984.
  • Letos na podzim ji uvidíme v hlavní roli fantasy filmu Damsel, kde si zahraje po boku Millie Bobby Brownové. A také ve filmu Here režiséra Roberta Zemeckise, kde bude jejím hereckým partnerem Tom Hanks.
  • První dvě nominace na Zlatý glóbus a cenu Screen Actors Guild za nejlepší herečku ve vedlejší roli má už z roku 1995, a to za roli Jenny v oscarovém filmu Roberta Zemeckise Forrest Gump. Druhá nominace na cenu Screen Actors Guild za nejlepší herečku v hlavní roli přišla dva roky nato, za roli ve filmu Nicka Cassavetese Je tak úžasná, a třetí nominaci, za nejlepší herečku v televizním filmu, si vysloužila za film Freda Schepisiho Zánik Empire Falls.
  • Angažuje se v charitě, mimo jiné působila jako mluvčí organizace Enough Project, neziskové organizace usilující o mír v Kongu.
  • Bývalá žena Seana Penna. Mají spolu dvě děti.

57. ročník MFF KV, jak dříve organizátoři oznámili, navštíví ze zahraničních VIP hostů ještě Russell Crowe, Ewan McGregor a Alicia Vikanderová. V úterý ještě upřesnili, že zakončovacím snímkem festivalu se stane film Šampióni.

Foto: KVIFF

Woody Harrelson ve filmu Šampióni.

V hlavní roli se představí Woody Harrelson. Jeho Marcus v šarmantním a hřejivém remaku úspěšné stejnojmenné španělské komedie z roku 2018 je renomovaný basketbalový trenér, jehož kariérnímu postupu brání jeho vlastní vznětlivost, paličatost a neschopnost empatie. Režie se ujal Bobby Farrelly.

Rekonvalescence Jiřího Bartošky

Výkonný ředitel akce Kryštof Mucha také hned v úvodu úterní konference stručně okomentoval zdravotní stav prezidenta MFF KV Jiřího Bartošky, jenž byl před pár dny hospitalizovaný v pražské motolské nemocnici: „Zotavuje se po těžší viróze.“ Doplnil, že do začátku festivalu, tedy do pátku 30. června, by měl být již v pořádku.

Nicméně organizační tým je s ním, jak zaznělo, v kontaktu a běžně s ním věci kolem blížící se akce řeší.

Jiří Bartoška leží v nemocnici

Kultura

Pocta Christine Vachonové

MFF KV vzdá také hold práci jedné z nejvýznamnějších producentek nezávislého filmu Christine Vachonové. Karlovarský festival zároveň uvede jeden z jejích nejnovějších producentských projektů, romantické drama Minulé životy režisérky Celine Songové, který měl světovou premiéru na festivalu Sundance a do programu jej vybralo rovněž letošní Berlinale.

Foto: KVIFF

Christine Vachonová

Jako producentka či výkonná producentka je podepsána pod desítkami oceňovaných filmů a producentským kreditem řadu let zaštiťuje práci jedinečných talentů na poli nezávislého filmu, jako jsou Todd Haynes, Todd Solondz nebo Paul Schrader.

Je držitelkou desítek filmových a televizních ocenění, zasedala v porotách nejvýznamnějších filmových festivalů, jako jsou Sundance nebo MFF v Benátkách či San Sebastianu.

Vary plné osobností

Mezi osobnostmi, které na festival letos dorazí, nebudou chybět ani další zvučná jména. Mimo jiné herec a režisér Vincent Perez osobně uvede na karlovarském festivalu snímek Ve jménu cti, zařazený do sekce Horizonty.

Foto: KVIFF

Vincent Perez ve filmu Ve jménu cti.

Divákům je znám díky velmi úspěšné filmové adaptaci Cyrano z Bergeracu, která získala Zlatý Glóbus pro nejlepší zahraniční film a deset francouzských cen César. Fanoušci akční fantasy jej znají z pokračování kultovního filmu Vrána: Město andělů.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Na karlovarský festival přijedou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

MFF KV

Karlovarský festival zahájí koncerty Morcheeby a Crowa

Může se hodit

Reklama

Výběr článků

Načítám