Hlavní obsah

Dřív než regionálním politikem, byl fanouškem světového filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno před tím, než vstoupil nespokojený s tehdejší situací na karlovarském magistrátu do regionální politiky a stal se postupně primátorem a nyní hejtmanem Karlovarského kraje, byl Petr Kulhánek (za STAN) především velkým milovníkem a obdivovatelem světového filmového umění. Před jednatřiceti lety tak zakládal s přáteli u rejstříkového soudu spolek Filmový klub Karlovy Vary.

Foto: Archiv FK KV

Petr Kulhánek (uprostřed) před zhruba čtvrt stoletím se svými kolegy z Filmového klubu Karlovy Vary Dušanem Kondelem a Martinem Janoušem (zleva) v kinosále Bristolu.

Článek

S Dušanem Kondelem a Martinem Janoušem založili oficiálně spolek 2. prosince 1992. „Můj počet festivalů se rovná počtu let, kterým děláme filmový klub, což je letošním rokem pojednatřicáté,“ poznamenal Kulhánek.

Nejdříve klub organizoval promítání snímků z celého světa v sále v hotelu Bristol, nakonec zakotvil v kině Drahomíra v karlovarské čtvrti Drahovice. Tam každou středu promítá dodnes. I proto si nenechá ujít ani letošní, již 57. ročník MFF KV.

„Nahlížel jsem do programu festivalu, ale mezitím mi poslal programový ředitel festivalu Karel Och své tipy, což je pro mě vždy takovým vodítkem,“ uvedl pro Právo Kulhánek a pokračoval: „Poslal mi asi třicet tipů. Všechny asi neuvidím, ale myslím, že na zhruba dvacítku filmů si letos opět sáhnu,“ dodal Kulhánek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN)

Rovněž doufá, že bude mít možnost se v průběhu festivalu setkat s významnými hosty. „Určitě se těším na švédskou herečku Alicii Vikanderovou, kterou znám již z předešlých filmů. Velkou osobností je Russel Crowe a představitel hlavní role z filmu Trainspotting Ewan McGregor je rovněž velmi atraktivní osobou… Podle mě má letošní festival našlápnuto do docela nabitého obsazení,“ dodal spokojeně.

A jaké filmy jsou srdeční záležitostí? „Určitě projekce v letním kině. A to nejenom filmů, ale i projekce spojené s koncertem. To je věc, po které se mi stýská. Byly to opravdu krásné zážitky, když bylo v letním kině pět tisíc, šest tisíc lidí. I kdyby toto tam mělo být jednou do roka, tak by to letní kino mělo svůj význam,“ uzavřel Kulhánek.

Reklama

Související témata:
Petr Kulhánek

Výběr článků

Načítám