Hlavní obsah

Baťůžkáře letos ve Varech nahradily rodiny na výletech

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Tradiční návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech baťůžkáři vyrazili na začátku července za jiným dobrodružstvím, než byli dosud zvyklí. Kvůli koronavirové krizi byl totiž jejich oblíbený filmový festival odložen na příští rok.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Přestože letos Mezinárodní filmový festival na začátku prázdnin v Karlových Varech není, jeho návštěvníci se mohou vyfotit na červeném koberci mezi festivalovými křišťálovými glóby na schodech hlavního vstupu hotelu Thermal.

Článek

V centru největšího tuzemského města se to přesto česky hovořícími hosty jenom hemží. Většinou se ale jedná o rodiny s dětmi nebo s vnoučaty či partnerské páry.

Lákavý finační příspěvek

Lidé většinou využili mimořádné situace a přijeli na rekondiční či dokonce lázeňské pobyty s podporou státních nebo karlovarských pobytových voucherů v hodnotě čtyři, respektive pěti tisíc korun na týdenní pobyt s polopenzí a lázeňskými procedurami.

Vedení radnice jde hostům vstříc i kulturně společenským programem nazvaným Karlovarské kulturní léto, který je soustředěn nejenom do centra města.

Foto: KVIFF

Andrea Bartošková a Jiří Bartoška u plakátu propagujícího Tady Vary.

„V pátek tu bylo asi osm set a v sobotu dokonce kolem tisícovky lidí. Škoda jen, že to muselo o půlnoci skončit, protože pak neměli lidi co pít,“ popsal situaci při prvních večerních koncertech stánkař u lázeňského hotelu Thermalu, který bývá každoročně srdcem MFF.

Nyní je za ním postaveno podium, kde se hrají odpoledne pro děti pohádky a večer tam lze zajít za sto korun vstupného na koncert.

 Luxusní hotely vyčkávaji

Hotely a penziony v Karlových Varech mají stále dostatek míst k ubytování. Například hotel Thermal je obsazený asi z poloviny své kapacity, která je kvůli pokračujícím stavebním pracím zhruba poloviční. Penziony, které hodně zlevnily, hlásí až sedmdesáti procentní naplněnost. Luxusnější hotely ovšem spíše čekají na svojí zahraniční klientelu.

Oprava hotelu Thermal stále pokračuje.Video: Novinky

Přesto je v karlovarských ulicích opravdu živo. Před Thermalem se lidé fotí na červeném koberci, který byl nainstalován vedle festivalových soch křišťálových glóbů, aby letošní MFF připomínaly alespoň tyto typické rekvizity.

V pátek se rozjel náhradní filmový festival TADY VARY, díky kterému se promítají filmy v kinech po celé republice včetně Velkého sálu Thermalu. I to pomohlo rozjetí návštěvnické sezóny v Karlových Varech.

 Dávné vzpomínky ožívají

„Takhle si to pamatuji,“ ukazovala s nadšením dáma ve věku na historickou fotografii někdejšího Blanenského pavilonu, jež byl v roce 1965 zbořen pro svou zchátralost. Blanenský pavilon byl součástí Sadové kolonády, která je nyní v rekonstrukci obehnána kolorovaným plotem.

Z větší části je obehnána plotem i Mlýnská kolonáda, která je rovněž v rekonstrukci, ale i zde bylo poměrně rušno. „Na střeše kolonády jsme popíjeli pivo, když jsem tady sloužil před padesáti lety na vojně,“ ukazoval starší muž své partnerce.

Tady Vary začaly v páte, končí v sobotu. Místo Vaů zamířily ale filmy do celé republiky.Video: KVIFF

Zpřístupněná část Vřídelní kolonády, jejíž Vřídelní sál je uzavřený kvůli opravě havarijního stavu, byla o víkendu také centrem zájmu. Kromě češtiny byla slyšet i slovenština, němčina a ruština, ale podle znalců se jedná o rusky hovořící klientelu žijící v západní Evropě. Největší radost měly děti z tryskajícího Vřídla před kolonádou, který vítr roznášel několik metrů dokola a děti rozptýlenou vodou s pískotem probíhaly sem a tam.

 Zvedá se to pomalu

„Víkend byl dobrý, ale zvedá se to pomalu,“ svěřila se Právu jedna z prodejkyň tradičních karlovarských lázeňských pohárků ve Vřídelní kolonádě. „Kdyby byl festival, tak by to bylo lepší, ale co se dá dělat,“ hodnotil pouliční umělec převlečený za Charlie Chaplina, který pravidelně koncertuje na flašinet u mostu přes řeku Teplou ve Dvořákových Sadech.

„Na to, kolik chodí lidí, tak to není žádná sláva. Moc nenakupují,“ podotkla prodejkyně trdelníku před Thermalem. Byla ale na tom očividně lépe než provozovatelé dosud takřka prázdných luxusních prodejen v lázeňském centru Karlových Varů, kteří si budou muset počkat na movitější zahraniční klientelu.

Karlovarský filmový festival je významný nejen pro prezentaci a image města, ale důležitý je i ekonomicky. Ročně přinese na tržbách městu a okolí mezi 150 až 200 miliony korun. Na loňském ročníku festivalu se prodalo zhruba 140 tisíc vstupenek. Akreditovaných návštěvníků bylo přes dvanáct a půl tisíce.

Anketa

Plánujete využít nějaký z příspěvků a vyrazíte v následujících týdnech do lázní v ČR?
Ano
12,7 %
Ne
87,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 292 čtenářů.

Reklama

Související články

Obnova Vřídelní kolonády se protáhne

Rekonstrukce Vřídelní kolonády v Karlových Varech, která se ocitla v havarijním technickém stavu, se zhruba o rok protáhne. Práce za v souhrnu asi 42 miliony...

Festival Tady Vary zaplnil kina

Třetí den běží napříč republikou festival Tady Vary. Zapojilo se do něj 96 kin, která celkem odehrají šestnáct filmů. Mnoho z nich uvedli či ještě uvedou...

Výběr článků

Načítám