Hlavní obsah

Filmovou přehlídku Tady Vary zahájí nevšední drama Než skončí léto

Novinky, kat

Do českých kin míří drama australské režisérky Shannon Murphyové Než skončí léto (Babyteeth). V pátek 3. července ve 20:00 zahájí filmovou přehlídku Tady Vary. Pod záštitou KVIFF Distribution pak bude od 9. července k vidění v kinech po celé ČR.

Ukázka z filmu Než skončí létoVideo: KVIFF Distribution

 
Článek

Hlavní hrdinkou s lehkostí a humorem podaného dramatu Než skončí léto je šestnáctiletá Milla, která se zamiluje do průšviháře Mosese. Pro její rodiče je to noční můra, první láska ale probouzí v nemocné dívce novou chuť do života a její energie a touha objevovat otočí celou rodinu vzhůru nohama. Morální poučky letí do koše a Milla svému překvapenému okolí ukazuje, jak prožít každou minutu naplno.

Foto: KVIFF Distribution

Rodiče nemocné dívky z jejího problémového chlapce zpočátku příliš nadšení nejsou...

Film je adaptací úspěšné divadelní hry Rity Kalnejaisové. „Už při prvním čtení mě příběh neskutečně dojal, ale také mě velmi zaujala dynamika mezi jednotlivými členy rodiny i lidmi mimo základní rodinu, kteří pronikají do jejich životů. Nejsem sentimentální. Podle mě lidé na příkoří, která se jim dějí, zpravidla nereagují sentimentálně. Nechodí a neříkají: ‚Podívej, jak jsem nemocný, jak jsem smutný.‘ Nechtějí být litováni. Chtěla jsem, aby postavy byly autentické. V tom příběhu je spousta radosti a humoru a díky tomu je podle mě velmi upřímnou zpovědí o tom, jaké to je, být zamilovaným teenagerem, a jaké to je, čelit takovéto výzvě,“ vysvětlila režisérka Shannon Murphyová, čím ji příběh nejvíce zaujal.

Hlavní postavu Milly ztvárnila mladá talentovaná herečka Eliza Scanlenová, která loni zazářila v seriálovém hitu Ostré předměty a ve snímku Grety Gerwig Malé ženy. V rolích rodičů se představí Ben Mendelsohn (Outsider, Nejtemnější hodina) a Essie Davisová (Hra o trůny, Babadook). Představitel Mosese Toby Wallace získal za svůj výkon ve filmu Než skončí léto na festivalu v Benátkách Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce.

Foto: Whitefalk Films

Nemocná Milla svému překvapenému okolí ukazuje, jak prožít každou minutu naplno.

Od té doby sbírá nevšedně pojaté drama nadšené ohlasy od diváků i kritiků po celém světě. Ti na něm oceňují především vynikající herecké výkony, lehkou a energickou režii a originální scénář. „Než skončí léto je film plný spontánnosti, humoru a překvapení, ale i emocí. Je to ohromující debut, který se vyhýbá snad každému klišé, které byste u snímku s tímto tématem čekali,“ napsal server RogerEbert.com. Film zaujal i dramaturgy karlovarského festivalu, kteří jej zvolili jako zahajovací snímek přehlídky Tady Vary ve vašem kině. V pátek 3. července od 20:00 tak film najednou promítne 96 českých kin, která jsou do přehlídky zapojena. Před samotnou projekcí se uskuteční i speciální „slavnostní zahájení“, při kterém se s diváky všech kin spojí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben.

„Troufnu si tvrdit, že jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků loňského podzimu je snem každého distributora – o vážných životních věcech vypráví se šarmantní originalitou, sympatickým humorem a podmanivou dávkou lidskosti,“ komentuje výběr filmu Než skončí léto Karel Och, umělecký ředitel MFF KV.

Reklama

Výběr článků

Načítám