Hlavní obsah

Zemřela Eva Zaoralová, první dáma karlovarského festivalu

Věra Míšková, Právo, Věra Míšková

Ve čtvrtek večer zemřela ve věku 89 let dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. Právu to sdělila její dcera Klaudie Hepnerová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Eva Zaoralová

Článek

Eva Zaoralová spojila s festivalem více než čtvrtstoletí svého života. V roce 1994, kdy byla založena nadace pověřená uspořádáním 29. ročníku, stanula v jejím čele. Společně s prezidentem Jiřím Bartoškou a s dalšími spolupracovníky ho v průběhu let pozvedli na jednoznačně nejvýznamnější událost svého druhu ve střední a východní Evropě.

Britský list The Guardian jej dokonce zařadil mezi šest nejlepších festivalů v Evropě, na čemž měla Zaoralová se svým neomylným instinktem pro výběr kvalitních filmů lví podíl. A i když se v roce 2011 rozhodla předat žezlo umělecké ředitelky Karlu Ochovi, nadále pracovala na festivalu jako jeho umělecká poradkyně.

Zaoralová vystudovala na Karlově univerzitě češtinu, francouzštinu a italštinu a zpočátku pracovala jako tlumočnice. Chodila na projekce do pražského Filmového klubu a sedmé múze tam propadla navždy. Psala, překládala, a jak to situace umožňovala, jezdila na festivaly. Od konce šedesátých let byla redaktorkou časopisu Film a doba, několik let byla i jeho šéfredaktorkou.

Její práce i osobnost byly několikrát oceněny – v roce 2007 jí ředitel canneského festivalu Giles Jacob předal plaketu s canneskou palmou určenou pro nejvýznamnější novináře, prezident Václav Klaus jí udělil medaili Za zásluhy II. stupně a v roce 2012 se stala držitelkou francouzského vyznamenání Důstojník Řádu umění a literatury.

Reklama

Výběr článků

Načítám