Hlavní obsah

Liternetur@

Novinky, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je tak rychlé v dnešním světě, že rychleji se i zapomíná. Tak abych vám připomenul po 14 dnech, co je to Liternetura, začnu bez varování a nečekaně: V r. 1971 vydala skupina Rolling Stones jedno ze svých nejlepších alb - Sticky Fingers. Album je však možná významné pro světový šoubyznys z jiných důvodů než hudebních.

Foto: Sylva Chludilová

Galerie Efram láká s CEV Pálava na Podzimní tlachání.

Článek

Pod výtvarným zpracováním je podepsaný Andy Warhol (no to je přece ten, který napsal, že Nejkrásnější věcí ve Florencii je McDonaldův obchod, a jehož manželkou byl kazetový magnetofon). Nejenže byl na papírovém obalu (na kterém jsou klasické džíny; jeden z důležitých fenoménů světové revoluce) umístěn skutečný zip (jsou sběratelé, kteří si zip nalepili i na plastovou krabičku CD), ale poprvé se zde objevilo i logo rtů (raději však pysků, protože Mick Jagger je trochu pyskatý, možná proto byl pasovaný na šlechtice) s vyplazeným jazykem.

Dnes je možná tahle značka v bigbítové branži nejdražší. Málokdo však z těch, kteří si červené pysky s jazykem oblíbili, ví, že původ loga má s Mickem společnou jen polovinu, ty pysky, vyplazený jazyk je naopak dávné Warholovo téma. Jeho matka, která odešla na začátku 20. let minulého století ze Slovenska do USA za svým mužem, byla sice řecko-katolického vyznání, nicméně uctívala českého světce Jana Nepomuckého. Mladý Andy měl ve svých 8, 9 a 10 letech záchvaty chorey minor (tanec sv. Víta), které byly spojené právě s vidinami světcova jazyka. Ten námět v něm prostě byl a on jej dlouho nechtěl pustit do světa - protože věděl, že v tomto případě nepůjde jen o 15 minut slávy.

Proč se Warhol o pozadí toho všeho nezmínil, je poměrně lehce vystopovatelné - mluvit o svých náboženských názorech měl naplánováno až na přelom tisíciletí, kterého se však nedožil. Jagger o tom všem sice věděl, ale z piety to na svého přítele neprozradil. Pouze při poslední návštěvě České republiky, když si byl v přestrojení za amerického turistu prohlédnout kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou, fascinován kamenným jazykem, který jako "duchovní meč" svírá kamenné žebroví ve vrcholu klenby santiniovské geniality, neuhlídal emoce a pronesl: Oh, shit, it's fucking big tongue (volně přeloženo: Safraporte, to je ale velký jazyk). Pokud si myslíte, že jsem se zbláznil, tak ne tak docela; pokusil jsem se jen podle haškovského modelu napsat něco "ze světa zvířat".

Stránky vernisážového dua India Happening Punk manželů Barbory a Tomáše Přidalových. Prohlížet si můžete fotky, obrazy, přečíst texty: Noc ztratila chlebník / měsíc obul mech. / Výtah stoupá jedlí / Andy je však vně (Antivirtuální Andy spolkl samorost).

Kontakt: sofar@atlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám