Hlavní obsah

Lisa Gerrard zavzpomíná i na Dead Can Dance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském divadle Archa vystoupí v pátek zpěvačka Lisa Gerrard, která se proslavila ve skupině Dead Can Dance. Uvede nejen skladby ze svých sólových alb, ale připomene i tvorbu slavného dua.

Článek

Lisa Gerrard byla členkou originálního dua Dead Can Dance, které od svého vzniku v roce 1981 přinášelo velmi osobitou hudbu, v níž se mísila temnota ohlasů gotického rocku s medieválními postupy, irskou melodikou i etnickými prvky, vždy ovšem osobitě přetavenými do nezaměnitelného jazyka kapely, konvenujícího intelektuálům, hledajícím v hudbě hloubku a spiritualitu, kterou podtrhával éterický hlas 45leté zpěvačky.

Po rozchodu dua v roce 1998 pokračovala zpěvačka v sólové dráze, kterou zahájila v roce 1995 albem Mirror Pool natočené s orchestrem. Zatím poslední v řadě je loňské album The Silver Tree, které je čtvrté v řadě.

Poté, co se skupina rozpadla, se zaměřila na filmovou hudbu, jíž se věnovali i Dead Can Dance, kteří mezi jinými doprovodili snímek Baraka, Lisa se podílela se na soundtracku ke Gladiátorovi, k druhému dílu Mission Impossible i k válečnému dramatu ze Somálska Černý jestřáb sestřelen. Filmová hudba ji také přinesla nominace na Zlaté Globy za snímky Insider: Muž, který věděl příliš mnoho a Ali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám